Parchetul General a extins cercetarile asupra lui Mircea Diaconu: este in conflict de interese in 4 cazuri

1

Parchetul General a extins cercetarile in dosarul de conflict de interese care il vizeaza pe ministrul Culturii, Mircea Diaconu, in alte 3 cazuri de acest fel. Concret, Diaconu nu numai ca si-a angajat sotia pe post de regizor la Teatrul Nottara, pe care el l-a condus pana in octombrie anul trecut, in timp ce era si senator PNL – aceasta prima infractiune de conflict de interese fiind sesizata de ANI, iar  procurorii au dispus inceperea urmaririi penale asupra lui in ianuarie a.c. -, ci a facilitat si incheierea unor contracte intre Teatrul Nottara si consoarta pe care a adus-o la rang de regizor artistic, de la actrita. Mircea Diaconu a facut, joi, o gafa monumentala: i-a mintit anchetatori ca este plecat in deplasare si a cerut alt termen pentru audiere, in timp ce se afla la doi pasi de Parchetul General – la Ministerul Justitiei, unde a participat la o sedinta privind implementarea strategiei nationale anticoruptie, impreuna cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Titus Corlatean si cu alti membri ai Guvernului USL.

Potrivit Hotnews.ro, care a solicitat amanunte in acest caz, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 29 mai 2012, extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de Diaconu Mircea sub aspectul savarsirii infractiuni de conflict de interese (4 fapte).

“Precizam ca, in cauza, la data de 04.01.2012, in cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale intrucat a rezultat banuiala legitima ca invinuitul Diaconu Mircea a savarsit infractiunea de conflict de interese. Astfel, in calitate de director al unui teatru din  Bucuresti, dupa ce a aprobat cererea sotiei sale D.D.M. de a participa la ocuparea postului vacant de regizor artistic, invinuitul Diaconu Mircea a promovat-o in aceasta functie, realizand, prin aceasta, in mod direct un folos material pentru sotia sa.

Dupa  inceperea urmaririi penale si audierea invinuitului, au fost obtinute mai multe elemente de fapt care servesc la constarea existentei infractiunii pentru care s-a inceput urmarirea penala, dar si la existenta altor infractiuni de conflict de interese. Astfel, in calitatea sa de director al unui teatru din Bucuresti, a facilitat incheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor – scenografie, de drepturi conexe) intre institutia pe care o conducea si regizorul D.D.M., sotia sa”, precizeaza Ministerul Public.  

De ras

Contactat de jurnalisti, Mircea Diaconu s-a facut de ras prin minciunile pe care le-a tras. Insa cea mai tare gogorita a fost cea livrata procurorilor, carora le-a spus ca e plecat in deplasare si ca nu se poate prezenta la sediul institutiei pana pe 11 iunie.

Apoi, la Romania TV, ministrul Culturii a declarat ca nu mai tinea minte ora programarii si ca a fost la stomatolog, dupa care i-a sunat pe procurori – care ii sunt deja prieteni -, dar era deja prea tarziu si au stabilit de comun acord sa amane audierea.

“Adevarul adevarat este ca ma rugasera prin telefon – ca de vreun an tot suntem prieteni si bem cafele impreuna pe acolo -, ma rugasera telefonic sa ma duc azi. Nu mai tineam minte ora, am avut o problema la dinti si, dupa ce am coborat de pe scaunul stomatologic,”” am dat telefon si am intrebat: “Mai ziceti-mi o data ora”. Si au zis: “A trecut, a fost la 11,00”.i zic: “Bn, acum nu pot, pentru ca am program, trebuie sa plec din tara, sa semnez contracte, ma rog, interstatale”. Sam stabilit cu totii, impreuna, eu cu dansii, ca ne vedem in jur de 10-11 (n.r. iunie), ceva de genul acesta, stabilim noi data. Asta e tot ce s-a intamplat. Nu e nimic special. Deci m-am vazut telefonic cu dansii, fara probleme”, a declarat Mircea Diaconu, la Romania Tv.

La insistentele jurnalistilor privind contractele incheiate cu sotia sa, Diaconu s-a rastit: “Da, dom’le, da! Eu am devalizat Romania!”.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Este o stire . Depinde cine o publica si comenteaza. Asa de multa golanime au calcat in picoare legile tarii, au furat,pentru ei sau pentru altii, fara ca onor instantele sa se implice. Au gasit pe Mircea Diaconu. Oricum acesta va ramine in istoria teatrului romanesc, ceilalti , poate , doar in cazierul judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.