Ancheta subvențiilor UE

Ambasadorul Chinei la sediul Uniunii Europene, Fu Cong, a numit ancheta blocului european asupra subvențiilor de stat pentru producătorii chinezi de vehicule electrice „nedreptă”, avertizând că mai multe produse europene ar putea face obiectul unor investigații comerciale. El mai remarca faptul că UE subvenționează multe dintre propriile companii.

Exporturile de vehicule electrice din China nu prea mai pot fi oprite, ci doar încetinite.

China cooperează cu ancheta UE „pentru că vrem să evităm o situație în care cele două părți vor trebui să recurgă la măsuri comerciale una împotriva celeilalte”, a adăugat el. Aceste măsuri sunt „în principal vizate de China”, a spus Fu. China „înțelege pe deplin” dorința țărilor europene de a spori securitatea economică. „Totul pare să dăuneze securității UE”, a spus Fu. „Dar întrebarea este, unde tragi linia, unde sunt granițele și cum să atingi un echilibru adecvat între economie și securitate?”

Fu a criticat modul în care UE își desfășoară ancheta privind subvențiile vehiculelor electrice, invocând ceea ce el a numit „excluderea deliberată” a companiilor-cheie din investigație. Eșantionul de firme include doar firme chineze și nu companii precum Tesla sau mărci europene care produc în China prin asociații mixte. Companiile selectate sunt cele mai reprezentative pentru problema pe care UE încearcă să o abordeze.

Întrebat dacă China va răspunde oricăror tarife suplimentare pentru vehiculele electrice cu contramăsuri, Fu a spus: „Să așteptăm și să vedem, sperăm că acest lucru nu se va întâmpla”. „Dacă Europa dorește să joace un rol mai important în lume, mai întâi trebuie să-și exercite mai multă autonomie strategică, și să fie fidelă acestei strategii”, a spus el. „Din partea noastră, suntem sinceri în cooperarea cu UE și sperăm că această sinceritate să fie reciprocă”.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.