ARF a semnat cu Alstom contractul pentru 16 locomotive electrice

Președintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Ștefan Roșeanu, şi directorul general al Alstom pentru România, Bulgaria și Moldova, Gabriel Stanciu, au semnat, în 29 ianuarie, la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), contractul de achiziţionare a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS.

Directorul general al Alstom pentru România, Bulgaria și Moldova, Gabriel Stanciu, și președintele Autorității Feroviare Române, Ștefan Roșeanu

Locomotivele vor circula cu o viteză maximă cuprinsă între 160 km/h-200 km/h şi pot tracta până la 16 vagoane de călători, destinate transportului feroviar de călători. Oferta financiară a câștigătorului licitației, Asocierea Alstom (Alstom Transport – lider, Alstom Transportation Germany GmbH – asociat), de peste 767,5 milioane de lei, fără TVA, cuprinde și contravaloarea mentenanței pentru o perioadă de 20 de ani.

ARF precizează că în contract este prevăzută o clauză de revizuire privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 20 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.
 
Finanțarea proiectului este asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), „Componenta 4 – Transport durabil” și de la bugetul de stat, prin MTI, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.
 
Termenul de livrare al primei locomotive este de 24 de luni, de la semnarea contractului.
 
„Locomotivele electrice Traxx oferă un design flexibil bazat pe o abordare de platformă robustă, modulară și sunt echipate cu o tehnologie complexă de control (calculator de diagnosticare/vizualizare, GPS și comunicare prin intermediul standardului de comunicații mobile etc), inclusiv cu sistemul Alstom de ultimă generație ERTMS la bord. De asemenea, ele asigură performanțe operaționale și fiabilitate sporite, o eficiență energetică mai mare și un nivel ridicat de siguranță și securitate, asigurând în același timp o interoperabilitate deplină. Materialul rulant achiziţionat de către ARF în cadrul acestui proiect va fi utilizat în vederea îndeplinirii obligației de serviciu public, asumată de OTF prin contractele de servicii publice atribuite, care au fost aprobate prin HG 1453/2022”, potrivit ARF.
 
Președintele ARF, Ștefan Roșeanu, a declarat că acest contract vine să aducă un nou impuls flotei de locomotive utilizate în transportul feroviar public de călători din România, care va trebui să răspundă în mod eficient nevoilor de mobilitate sporită a cetățenilor, atât în interiorul țării, cât și între marile orașe ale României.
 
Introducerea locomotivelor electrice vizează creşterea eficienţei serviciilor de transport feroviar, reducerea poluării şi creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor pe rutele: Dej-Braşov-Bucureşti-Constanţa; Timişoara-Arad-Braşov-Bucureşti-Constanţa; Timişoara-Cluj-Iaşi; Iaşi/Suceava-Bucureşti-Constanţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.