Mercedes-Benz simplifică producția dubelor electrice

Mercedes-Benz și-a dezvăluit așa numitul, VAN.EA. Acesta va constitui baza pentru toate autoutilitarele de dimensiuni medii și mari nou dezvoltate începând cu 2026. Scopul său este creșterea ponderii autoutilitarelor electrice la 50% până în 2030.

Indiferent de familie sau gabarit, destinație individuală de lux ori șantier, așa vor arăta microbuzele și dubele MB în viitor

Ca țintă intermediară pentru 2026 (și cu portofoliul actual de utilitare electrice), compania își propune o cotă de 20%. Spre comparație: în 2022, 14.700 din toate cele 411.000 de dube livrate aveau propulsie electrică, ceea ce corespunde unei cote de doar 3,6%. Marele salt va urma după 2026 cu primele modele VAN.EA.

Platforma a fost dezvoltată ca o arhitectură „Purpose BEV”. Potrivit producătorului, ar trebui să reducă variantele de portofoliu cu mai mult de jumătate față de modelele actuale cu motoare termice, fără a restricționa cumva opțiunile de utilizare ale clienților. Toate zonele vehiculului sunt optimizate, inclusiv aerodinamica, propulsia, anvelopele și caroseria.

Dimensionarea diferitelor componente ale vehiculului se va face prin designul modular al platformei în trei părți: față, mijloc și spate. Modulul frontal este format din motorul electric și puntea față. Modulul central urmărește lungimea vehiculului. Tot acolo se află și cutia standardizată a bateriilor, în care sunt instalate celule de baterii de înaltă tensiune, dar având capacități diferite în funcție de necesar. Modulul din spate este disponibil în două versiuni, cu motor electric pentru variantele cu tracțiune integrală ale VAN.EA și fără motor pentru variantele cu tracțiune doar față.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.