Modelul suedez. Grevă la Tesla

Mecanicii din 10 ateliere Tesla din Suedia au intrat în grevă din 27 octombrie: primul de acest gen la constructorul de mașini electrice.

Acțiunea a fost luată după ce sindicatul industrial suedez IF Metall le-a spus membrilor săi să oprească munca, drept răspuns la refuzul gigantului de a semna un contract colectiv, într-o acțiune luată în derâdere de CEO-ul (și cel mai bogat om din lume) Elon Musk, considerând-o drept „nebună”.

La o lună de la greva sa, sindicatul IF Metall este ferm pe termen lung. Lucrătorii aflați în grevă sunt despăgubiți integral pentru plata pierdută. Cu un fond de grevă în valoare de aproximativ 1 miliard de lire sterline, sindicatul spune că poate acoperi costurile acțiunilor industriale timp de secole, dacă este necesar.

În acest caz, disputa este mai mult de principii decât de chestiuni de fond – pentru că sindicatul cere un contract colectiv cu această companie, iar compania refuză un astfel de acord. Deci, în ceea ce privește medierea, este destul de complicat să găsești un compromis. Punctul de vedere al sindicaliștilor este clar: ”sindicatele suedeze nu pot permite unui gigant offshore să vină în țara lor și să înceapă să strice modelul social – pentru că apoi ce urmează?”

Spre deosebire de multe alte țări europene, în Suedia nu există un salariu minim impus prin lege, ci o reglementare redusă a pieței muncii. În schimb, sistemul este, în esență, voluntar – cu linia de bază pentru salariu și alte condiții, inclusiv pensiile, stabilite prin contracte colective. În 2018 că aproape 90% din forța de muncă a Suediei a fost acoperită de unul dintre aceste acorduri colective. Din acest motiv, pe parcurs au mai intrat în grevă alte categorii de muncitori care prestau pentru Tesla: docheri, vopsitori, electriceni, transportatori și distribuitori de componente (toți având propriul sindicat).

În Germania, unde negocierile colective sunt utilizate în mod tradițional pe scară largă, sindicatul IF Metall încearcă în mod activ să se organizeze în gigafabrica Tesla de lângă Berlin, care angajează până la 11.000 de lucrători – și urmărește îndeaproape conflictul suedez.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.