Tesla Semi, echivalent cca. 30 l/100 km

Într-un videoclip recent difuzat, prima companie cu o flotă Tesla, PepsiCo, a oferit câteva informații despre rutina zilnică de logistică, inclusiv declarații privind consumul, recuperarea energiei și autonomia camionului.

La vale, prin Trecătoarea Donner, camioanele electrice își reîncarcă bateriile.

Compania a fost prima care a comandat Tesla Semi, în urmă cu aproximativ cinci ani și jumătate. În aprilie, PepsiCo a fost și prima companie care a primit o flotă de Tesla, iar, în depozitul său din Sacramento, a instalat patru încărcătoare cu o capacitate de încărcare de 750 kW fiecare. Se presupune că acestea ar trebui să permită încărcarea la 80% în mai puțin de 45 de minute.

PepsiCo folosește 18 dintre cele 21 de Tesla Semi primite pentru livrări pe o rază de circa 160 de kilometri, cu opriri multiple – în ture de până la douăsprezece ore. Restul de trei unități vor fi utilizate pentru distanțe lungi de 400 până la 700 de kilometri. Interesant de știut, camionul Tesla poate recupera multă energie de frânare pe drumul de întoarcere de la Trecătoarea Donner din Sierra Nevada.

O valoare concretă a consumului exprimată a fost în medie de 1,1 kWh/km. Făcând niște calcule și ținând seama de randamentul motoarelor diesel actuale de pe camioanele noastre, tragem concluzia că, dacă ar fi avut motoare cu motorină aceste 18 Tesla ar fi avut nevoie de circa 0,3l/km, sau mai clar, 30 de litri de motorină la 100 km.

Tesla încă nu oferă un preț pentru Semi și nici alte detalii oficiale despre sarcina utilă, capacitatea bateriei, performanța sistemului de propulsie sau când va începe producția la scară largă. În SUA, Semi se încadrează în clasa de camioane cu o greutate totală a vehiculului de până la 36,3 tone, iar camioanele electrice pot depăși această limită până la 37,2 tone, deci este considerabil mai ușor ca cele europene. Raportul filmat nu spune cât de încărcate au fost camioanele nici pe tur, nici pe retur.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.