UE luată de curent

Conform datelor furnizate de Asociația Constructorilor de Automobile din Europa, ultimul semestru al anului 2022 a însemnat trecerea unui prag reprezentativ. Pentru prima oară, numărul autoturismelor alimentate cu motorină și benzină a fost depășit de cel al celor cu propulsie alternativa (gaz, electric, hibrid).

Statistica se referă doar la autoturisme, dar tendința este generală

Piața UE a vehiculelor pe gaz natural a cunoscut scăderi substanțiale în ultimele trei luni ale anului 2022 (-56,6%). Surprinzător, vehiculele alimentate cu GPL, pe de altă parte, au crescut cu 16,7% din octombrie până în decembrie anul trecut.

Vehiculele hibride electrice (HEV) au totalizat 545.316 unități înmatriculate în UE în aceeași perioadă (o creștere de 22,2% față de intervalul similar din 2021), devenind al doilea tip de combustibil cel mai vândut, după benzină și înaintea motorinei. Din octombrie până în decembrie, înmatriculările UE de mașini electrice cu baterii noi au crescut cu 31,6%, până la 406.890 de unități, dintre care, aproape jumătate în Germania.

Vânzările de mașini pe benzină au înregistrat o creștere de 4,1% în trimestrul al patrulea din 2022.  În schimb, cele cu motorină au înregistrat o scădere ușoară în ultimele trei luni ale anului (-0,4%), Toate aceste variații s-au întâmplat cu declinul general al pieței auto din UE.

Dan ATHANASIU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.