Noul sistem de plată a drumurilor din Cehia, în teste

CzechToll va lansa, din 31 iulie, o serie de teste privind noul sistem de taxare electronică, care ar trebui să intre în vigoare din luna decembrie a acestui an.

Conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a CzechToll, ziua de 19 iulie, a fost dedicată inspecției modului de pregătire a noului sistem de taxare electronică. La inspecție au participat ministrul transporturilor, Vladimír Kremlík, și reprezentanți ai Direcției rutiere și autostrăzi din Republica Cehă. Potrivit sursei citate, după lansarea din decembrie costul operării sistemului de taxare în Republica Cehă va scădea la 530 milioane de coroane (CZK) pe an, aproximativ o treime față de costurile generate de actualul sistem.

„CzechToll se încadrează în programul de pregătire a noului sistem de taxare, iar în privința anumitor proiecte suntem chiar înainte de program. La 31 iulie 2019, începem cu testarea sistemului de taxare”, a declarat Matej Okáli, CEO CzechToll în timpul zilei de inspecție.

Noul sistem de taxare este complet dezvoltat în Republica Cehă. CzechToll a investit aproape 1,9 miliarde de euro. Reamintim, contractul de livrare a fost semnat în septembrie 2018, în condițiile în care mai mult de 100 de companii din Republica Cehă sunt implicate în implementarea sa. Dispozitivele de bord (OBU) – de la proiectarea lor tehnică, turnarea materialelor plastice, asamblarea electronică și programarea software-ului pentru a finaliza asamblarea unităților – sunt integral dezvoltate în Cehia.

„Înlocuirea OBU-urilor și necesitatea înregistrării în noul sistem reprezintă probabil cea mai mare complicație la care vor trebui să facă față transportatorii. De asemenea, le-am solicitat să nu lase pentru ultimul moment înregistrarea în noul sistem, ci să profite de perioada de mai mult de două luni, în care problemele legate de schimbarea taxelor pot fi rezolvate înainte de lansare”, a adăugat Matej Okáli.

Campanie de informare pentru transportatori

În prezent, circa 470.000 unități OBU sunt active în sistemul ceh de taxare electronică, cel mai adesea în vehicule din Cehia, Slovacia și Polonia. CzechToll a pregătit o campanie de informare pentru transportatorii din aceste țări, dar și din alte state, care va fi lansat în a doua jumătate a lunii august și va dura cel puțin până la inaugurarea sistemului, adică 1 decembrie 2019.

„Ne propunem să abordăm  cât mai eficient atât companiile de transport cât și șoferii, astfel încât să își poată îndeplini obligațiile în ceea ce privește noul sistem de taxare”, a subliniat Matej Okáli.

Date-cheie pentru transportatori

22 august 2019: va fi lansată o campanie de informare inițială, informații detaliate despre noul sistem de taxare electronică vor fi disponibile la www.mytocz.eu.

22 septembrie 2019: lansarea preînregistrării – înregistrarea vehiculelor și a operatorilor acestora în noul sistem de taxare electronică, distribuirea de noi OBU-uri pentru transportatorii care se înregistrează; chiar și după înregistrare, vehiculul trebuie echipat cu OBU-ul curent pentru vechiul sistem; între timp noua unitate poate fi localizată în vehicul (fără a fi utilizată pentru taxare).

1 decembrie 2019: introducerea noului sistem de taxare electronică – de la această dată, transportatorul rutier este obligat să aibă un vehicul echipat cu un nou OBU pe drumurile cu taxă.

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.