Page 39 - ZIUA Cargo
P. 39

plecare pentru identificarea de soluții în privința crizei de „oameni”.
care procesul cere ceva timp, iar im- portul are costurile sale.
În linii mari, acestea presupun procese interne bine puse la punct, care țin cont atât de strategia companiei, cât și de nevoile oamenilor. Companiile preocupate de succes caută, găsesc și susțin formule care funcționează.
Deci,
ce se poate face?
Apelarea la specialiști de la dis- tanță, fie în zone din țară, fie din afara țării, este o altă opțiune – în special pentru job-uri de birou, care implică execuția unor sarcini cu un înalt grad de rutină (task oriented jobs) și unde nu este neapărat necesară cunoaș- terea limbii române, dacă se optează pentru alte țări. Ne referim strict la companiile românești, pentru că cele străine o fac, deja, prin structurile pro- prii de Shared Service Center (SSC) sau prin externalizarea către Business Process Outsourcing (BPO). O bună parte din soluțiile menționate se înca- drează, pentru multe companii (româ- nești), la categoria vise, abordări ne- realiste, însă, pentru altele, poate fi o soluție la care se pot gândi de pe acum.
Aceste soluții se referă la:
Scăderea forței de muncă nu se poate rezolva peste noapte, mai ales că estimările arată că populația țării oricum nu este pe trend crescător.
1. Alinierea inteligentă a strategiei de business cu strategia și activitățile privind resursa umană.
Unele aspecte, precum insuficien- ța cantitativă și calitativă a forței de muncă, se pot rezolva, parțial, prin automatizare și/sau apelarea la roboți (aici, fiecare își poate face o analiză a rentabilității unei asemenea investiții și, apoi, poate decide o cale de acțiu- ne). Pentru mulți, costurile sau miza reală determină o abordare temperată a acestei soluții.
2. Abordarea angajaților, ținând cont că raporturile de muncă nu sunt simple tranzacții (muncă vs. recom- pensă).
În anumite circumstanțe, unde na- tura job-ului o permite, se poate apela la forță de muncă importată din state aflate în zona non-UE, care se află la un alt nivel de dezvoltare economică și pentru care job-urile din România reprezintă o bună oportunitate (mai ales pentru muncă slab calificată). Totuși, chiar și așa, numărul anual de permise de muncă ce se pot acorda nu este unul nelimitat, în condițiile în
Soluții
4. Integrarea corectă și aliniată a noilor angajați în companie (cu impact asupra unor indicatori precum nivelul de performanță, durata pentru atinge- rea performanței, retenția și motivația angajaților, atractivitatea companiei în piață).
Pentru că tot ne aflăm în acest război pentru atragerea talentelor, con- siderăm că nu există o rezolvare prin care toate companiile să fie învingă- toare și să-și atragă numărul necesar de oameni. Există soluții, pentru cele care doresc să fie printre învingători.
Detalierea acestor soluții o vom realiza în următorul număr al revistei
Oksana RUSU
3. Recrutare corectă (facilitată de implementarea corectă a activităților de la punctele 1 și 2 din prezenta listă).
Ziua Cargo.
Talent Reserve Consultant recrutare și integrare angajați office@talentreserve.ro
PUBLICITATE
   













































































   37   38   39   40   41