Page 49 - Revista ZIUA Cargo aprilie 2019
P. 49

de conducere în companii. Un alt con- tingent important, la care fac referire cei chestionați, îl reprezintă angajații proveniți din Republica Moldova și Bucovina, tot mai mulți în ultimii ani, și care au ajuns să reprezinte un nu- măr semnificativ în multe companii din marile orașe. Un alt segment de mun- citori străini menționat de respondenți este reprezentat de muncitorii din sec- torul construcțiilor și din servicii pre- cum restaurante și hoteluri, despre care cei mai mulți au avut cuvinte de laudă și apreciere”, se mai spune în barometru.
Naționalitatea contează foarte puțin
În prezent, România ocupă poziția 22 din 31 în clasamentul general al țărilor pentru care a fost calculat Indi- cele Politicilor de Integrare a Migran- ților (MIPEX), în fața unor țări precum Elveția, Austria, Polonia, Bulgaria, Lituania, Slovacia.
Interesant este și faptul că, dacă ar avea de ales între un muncitor ro- mân și unul străin, peste 60% dintre respondenți au indicat drept principale criterii de selecție – profesionalismul, experiența, seriozitatea și nivelul sa- larial solicitat. Numai 12% dintre res- pondenți au indicat naționalitatea.
Indicele MIPEX este calculat la nivel internațional prin evaluarea a 148 de indicatori de politici de inte- grare a migranților, precum mobilitate pe piața muncii, reunificare familială, educație, participare politică, rezidență pe termen lung, acces la cetățenie și anti-discriminare.
Una dintre temele care a generat cele mai multe comentarii a vizat mă- surile pe care România ar trebui să le ia pentru a atrage forță de muncă de
Magda SEVERIN
aprilie 2019 .................................................................................................................................................. 49
calitate. „Într-o economie globală, în care competiția pentru forța de muncă este tot mai acerbă, este necesar ca România să vină cu politici concrete, dincolo de asigurarea permiselor de muncă solicitate de mediul privat. Asi- gurarea unei legislații coerente de ad- misie și a unor mecanisme adminis- trative care să asigure o integrare reală a muncitorilor străini este esențială – de la documentele de ședere, la acce- sul la servicii publice, educație, sănăta- te, dreptul la vot, politici de anti-discrimi- nare, precum și facilități precum cele de locuit, burse, asigurări sociale etc.”, se mai spune în Barometru.
 România devine țară de destinație
 Potrivit datelor Eurostat, România își păstrează, în prezent, caracteristica de țară în principal de emigrație și de- vine, pe lângă țară de tranzit, o țară de destinație din ce în ce mai atractivă pentru imigranți. Estimările arată că, până în 2060, țara noastră va înre- gistra cel puțin o rată a imigrației nete de 18,4 la mia de locuitori (1,84%).
În prezent, mai mult de jumătate dintre imigranții din România sunt membrii de familie ai unui cetățean român/cetățean UE și SEE, iar aproa- pe 10% dintre ei au ajuns aici pentru a fi împreună cu familia lor. Totodată, o treime dintre imigranți o reprezintă categoria celor veniți să învețe, să urmeze cursurile școlilor românești.
 Sub 15% sunt imigranții care au ales România pentru un loc de muncă, iar 5% au mici afaceri în țara noastră. Bărbații dețin o proporție de 60% în total imigranți.
Principalele țări de origine pentru străinii prezenți în România sunt Republica Moldova (31%), Turcia (16%) și China (12%).
Peste 40% sunt prezenți în zona București-Ilfov, iar aproximativ 33% au ales, în procente relativ egale (în jur de 6%), zonele Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Timiș, Prahova, Bihor.
magda.severin@ziuacargo.ro
  LOGISTICĂ


















































































   47   48   49   50   51