Page 48 - Revista ZIUA Cargo aprilie 2019
P. 48

6 din 10 oameni de
BAROMETRU
 afaceri, dispuși să
 angajeze străini
Criza de pe piața forței de muncă determină tot mai multe ompanii să se îndrepte spre atragerea muncitorilor străini. 6 din 10 oameni de afaceri ar vrea să aducă forță de muncă
cM
250 de companii din diverse domenii.
din afara țării, arată rezultatele unui barometru de opinie
realizat de Frames&Train Your Brain, pe un eșantion de
LOGISTICĂ
ajoritatea celor chestionați consideră drept o soluție viabilă decizia Guvernului
 privind atragerea unui contingent de 20.000 de muncitori străini în România, anul acesta, cu 5.000 mai mulți față de anul 2018. Astfel, 74% dintre respondenți s-au declarat de acord cu intenția autorităților, în timp ce numai 12% au respins această so- luție, iar restul nu au oferit un răspuns.
62% dintre cei chestionați au de- clarat că sunt dispuși să angajeze forță de muncă din străinătate. Numai 32% dintre respondenți cred că românii ple- cați la muncă în Occident se vor mai întoarce, iar în condițiile unui spor na- tural negativ, România are nevoie de o politică eficientă de atragere a forței de muncă din alte țări, la fel cum fac toa- te statele din UE, mai relevă sondajul.
este pusă sub semnul îndoielii. Din- colo de atragerea de muncitori fără studii, respondenții au declarat, în cadrul interviurilor telefonice, că România poate suplini lipsa specia- liștilor români din sectoarele cu deficit de forță de muncă printr-o politică de atragere și încurajare a stabilirii în țara noastră a imigranților înalt calificați din țări terțe, precum Republica Moldova sau din țările africane, francofone”, arată rezultatele barometrului.
cepție – cea a forței de muncă din Republica Moldova, văzută drept cea mai atractivă, în prezent, pentru fir- mele românești. Obiceiurile, tradițiile, inclusiv cele religioase, comportamen- tul social, în unele cazuri diferit față de cel al românilor, și absența unei legislații care să le asigure străinilor o integrare optimă în societate (dreptul la cetățenie, asigurarea medicală, ac- cesul la educație, accesul la creditare etc.) generează, în continuare, multe semne de întrebare”, arată barometrul Frames&Train Your Brain.
„Germania, Franța, Spania, Italia au înțeles că economiile lor au nevoie de forță de muncă tânără, activă. Până și Polonia a atras 1 milion de muncitori din Ucraina. România nu poate sta în expectativă, în condițiile în care, din punct de vedere demografic, datele sunt de la an la an tot mai proaste”, conclu- zionează Barometrul Frames&Train Your Brain.
Limba, principala barieră
Logistica, în top
Profesioniști, serioși și focusați pe muncă
Întrebați care sunt domeniile în care muncitorii străini pot avea un cuvânt de spus, 67% dintre respon- denți au indicat construcțiile, 54% – industria prelucrătoare, 47% au amintit de sectorul HoReCa, iar 43% – sec- torul serviciilor, cu logistica în top.
Întrebați care sunt principalele bariere în atragerea muncitorilor străini, 73% dintre respondenți au indi- cat-o pe cea lingvistică – faptul că muncitorii străini nu vorbesc limba ro- mână. Barierele culturale (62%) și cele administrative (58%) s-au aflat, de asemenea, în prim-plan.
O altă întrebare a vizat interacțiu- nea cu muncitorii străini. 43% dintre respondenți au declarat că au avut contact cu angajații străini, iar 76% i-au caracterizat drept profesioniști, serioși și focusați pe muncă.
„Opinia generală este că inte- grarea muncitorilor străini reprezintă o soluție pentru dezechilibrele de pe piața muncii, în condițiile în care reîn- toarcerea românilor din străinătate
,,Faptul că străinii nu vorbesc limba română reprezintă cea mai mare problemă, în acest moment, cu o ex-
,,Este vorba, în primul rând, de specialiștii străini detașați în România și care activează, în general, în poziții
48 .................................................................................................................................................... aprilie 2019









































































   46   47   48   49   50