Page 69 - Revista ZIUA Cargo mai 2019
P. 69

Tramvai „antediluvian”, care circulă în prezent și va fi înlocuit.
38 de milioane de euro pentru consolidări
„Referitor la cele 100 de autobuze electrice, acestea fac obiectul a 4 pro- iecte pentru care s-a solicitat, de ase- menea, finanțare din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Ope- rațional Regional 2014-2020”, a pre- cizat primarul general Gabriela Firea.
cum și reabilitarea sistemului rutier și a liniilor de tramvai pe Bulevardul Aerogării, cu finalizarea buclei de în- toarcere pentru linia de tramvai 5. De asemenea, vor demara lucrările pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon.
Primăria Capitalei are alocate, în acest an, și 38 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, program care include, în prezent, 195 de clădiri, din totalul celor 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. CGMB a aprobat trei noi proiecte de expropriere, pentru a pu- tea începe lucrările. Este vorba despre două imobile din Centrul Vechi, de pe strada Franceză nr. 36 și nr. 14 (unde s-a născut Iulia Hașdeu), care sunt monumente istorice și se află într-un stadiu avansat de degradare, și de Hanul Solacolu – în prag de prăbușire.
22 de milioane de euro pentru infrastructura rutieră
Printre investițiile noi ce vor fi înce- pute anul acesta, se numără penetra- ția Prelungirea Ghencea – Domnești și supralărgirea Bd. Ghencea, străpunge- rea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecția Vitan Bârzești Etapa a II-a, Pasajul Doamna Ghica, nod Avionului – închidere Inel Median.
Tot la capitolul transporturi, bugetul prevede peste 22 de milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea arterelor de circulație, a podurilor și pa- sajelor, dar și pentru modernizarea sistemului de semaforizare și de sigu- ranța traficului. Fonduri au fost alocate și pentru continuarea marilor lucrări de infrastructură: penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești – Nodul Virtuții, su- pralărgirea Fabricii de Glucoză, stră- pungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, modernizarea Pieței Eroii Revoluției și a pasajului pietonal, pre-
60 de milioane de euro pentru investiții
„Sume importante sunt necesare și pentru continuarea achiziției de pe piața liberă a cel puțin 100 de apar- tamente de necesitate, având în vedere că cele existente sunt deja ocupate”, a declarat Gabriela Firea.
Direcția Generală de Investiții a primit 60 de milioane de euro. Proiecte în derulare sunt: modernizarea Pati- noarului Flamaropol, a imobilului de pe Regina Elisabeta, nr. 29-31, restau- rarea și punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche, achiziția a 177 apartamente pentru cadre medi-
85 de milioane de euro pentru sănătate
Foto: Jean-Mihai PÂLȘU
mai 2019 ...................................................................................................................................................... 69
cale. De asemenea, se află în execuție șase săli de sport în Sectorul 3, iar, pentru alte cinci, din Sectorul 6, pro- iectele tehnice sunt în faza de finalizare.
 Printre proiectele noi se numără 17 policlinici, 4 grădinițe, 5 after-school- uri, precum și realizarea studiului de fezabilitate și PUZ-ul pentru viitoarea Sală Multifuncțională din incinta com- plexului Sportiv „Lia Manoliu”. Totodată, vor fi modernizate Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Bulandra și Centrul Cultural Lumina.
Pentru domeniul sănătății, Primăria Municipiului București va beneficia de peste 85 de milioane de euro, bani destinați atât investițiilor în continuare, cât și proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea municipalității. „Fonduri consistente au fost alocate continuării proiectelor de modernizare și dotare a cabinetelor din rețeaua de medicină școlară, pre- cum și a proiectelor și programelor de- rulate de Administrația Spitalelor. De asemenea, Primăria Capitalei va de- mara procedurile pentru realizarea stu- diului de fezabilitate a Spitalului Metro- politan cu funcții complementare, Centru de Excelență, Campus Univer- sitar”, a precizat Gabriela Firea.
 În ceea ce privește asistența so- cială, bugetul Capitalei prevede un buget total de aproximativ 128 de mi- lioane de euro.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
  ACTUALITATE














































































   67   68   69   70   71