Page 51 - ZIUA Cargo iunie 2019
P. 51

litri de combustibil), ceea ce reprezintă de 967 de ori înconjurul Pământului. În ceea ce privește transportul aerian, în 2018, operațiunile ICRC la nivel mondial au totalizat 15.300 de ore de zbor, cu un buget total cheltuit de 57 de milioane de dolari americani. Au fost închiriate 22 de aeronave (atât avioane de diverse dimensiuni, pentru marfă sau pasageri, cât și elicoptere), au fost organizate ad-hoc 5 zboruri charter, au fost transportați în total 60.637 de pasageri și au fost încărcate și descărcate peste 9,7 milioane de
ICRC – supply chain
 tone de bunuri.
Operațiunile aeriene s-au desfă-
6. Recepția bunurilor, controlul calității și plata.
7. Managementul inventarului.
8. Transport (transferuri) și operațiuni de import-export. 9. Flotă, operațiuni aeriene.
10. Distribuție.
Distribuirea de bani lichizi este încurajată pentru stimularea pieței și pentru proiecte de „cash for work”.
șurat în zece țări – Mali, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Republica Democratică Congo, Republica Cen- trafricană, Afganistan, Yemen, Libia, Irak – și au totalizat 476 de destinații.
intervalul de 2 până la 30 de zile de la producerea calamității, materialele de asistență se achiziționează de pe plan local (dacă este posibil). Între 31 și 90 de zile, acestea sunt achizițio- nate la nivel regional, la prețuri com- petitive, în funcție de disponibilitate, dar trebuie să aibă un nivel calitativ bun. Bunurile sunt importate cu scutire de vamă.
Astfel de programe necesită o evaluare atentă a pieței și monitorizare regulată, iar logistica implică contrac- tarea unui furnizor de servicii finan- ciare.
Modele de asistență
În cazul unei situații de urgență, mobilizarea materialelor de asistență se realizează în funcție de gradul de urgență. Materiale pentru adăposturi și obiecte casnice indispensabile sunt pre-poziționate ca stoc de urgență sau sunt disponibile în depozite regionale, pentru o viteză de reacție ridicată. În
După ce situația s-a stabilizat (du- pă cel puțin 60 de zile de la produ- cerea calamității), se pot distribui aju- toare financiare (bani, pur și simplu), dacă piața a revenit la normal și resur- sele vitale sunt disponibile în cantități suficiente, cu o calitate acceptabilă și la prețuri competitive.
Într-unul dintre numerele viitoare, vă vom prezenta câteva exemple con- crete de logistică umanitară, în care ICRC a dat dovadă de un maximum de eficiență, în cele mai dificile condiții.
1. Vizite la beneficiari și identificarea necesităților acestora. 2. Alinierea necesităților și a standardelor.
3. Planificarea și coordonarea supply chain-ului
4. Managementul comenzilor.
5. Managementul relației dintre vânzători și departamentul de achiziții. Se comandă peste 13.500 de repere diferite.
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro PUBLICITATE
   LOGISTICĂ












































































   49   50   51   52   53