Page 34 - Revista ZIUA Cargo august 2019
P. 34

Cum se rambursează
accizele în Europa
În condițiile în care carburantul reprezintă cel mai important element de cost în balanța unui transportator, accizele aplicate motorinei și, implicit, mecanismele de rambursare parțială au un cuvânt greu de spus în construirea unui avantaj competitiv. La sfârșitul lunii iunie, 9 din cele 28 de state UE rambursau o parte din nivelul accizei aferente combustibilului utilizat pentru transport comercial.
  Comitetul Național Rutier fran- cez (CNR) a publicat recent un document care prezintă o imagine de ansamblu asupra impozi- tării combustibilului diesel în Europa și detaliază schemele de restituire par- țială a accizelor instituite în fiecare țară.
Reamintim, încă din 1992, Europa a stabilit rate minime de impozitare aplicabile combustibililor. În prezent, normele privind accizele în Europa sunt abordate în Directiva 2003/96/CE din octombrie 2003. De la 1 ianuarie 2010, actul normativ stabilește o rată minimă de impozitare pe motorină de 33 de euro/hl, sub care statele mem- bre UE nu pot coborî. Pentru țările care nu au trecut la euro, nivelul ac- cizei din anul în curs se stabilește în funcție de cursul oficial de schimb din data de 1 octombrie a anului pre- cedent.
Conform directivei europene, sta- tele membre UE pot acorda rambur- sări parțiale din nivelul accizei pentru camioanele cu masa maximă admisă de 7,5 tone, sau pentru transportul re- gulat sau ocazional al pasagerilor cu autovehicule cu mai mult de 8 locuri.
Pe lângă Marea Britanie
(în curând în afara UE), care are, istoric, un nivel ridicat al accizelor, Italia, Franța și Belgia se află în top 4 privind țările cu accize mari aplicate motorinei, nivelul acestor taxe depășind 60 de euro/hl.
Trei dintre aceste patru țări au me- canisme de rambursare parțială pentru motorina utilizată pentru transport co- mercial, pentru a reechilibra poziția cărăușilor în raport cu firmele care achită un nivel mai redus al taxelor. Sistemul nu funcționează, însă, peste tot cu aceeași eficiență, potrivit CNR.
Pentru alte țări care rambursează o parte din acciză, obiectivul este acela de a ajunge la o valoare similară minimului european impus prin Direc- tiva europeană din domeniu, așezând
companiile de transport în poziția de a putea concura cu firmele din statele unde impozitele sunt mici, chiar și în lipsa unui mecanism de rambursare.
8 state cu sisteme de rambursare parțială
Scheme de rambursare pentru carburantul utilizat în transportul co- mercial funcționează, în prezent, în Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, Româ- nia, Suedia și Marea Britanie.
CNR apreciază că mecanismele de rambursare a accizelor sunt ade- sea complexe și greu de înțeles, me- canismele de impozitare aflându-se în sarcina fiecărui stat membru. De menționat că atâta timp cât respectă minimele europene, accizele pot fi modificate în conformitate cu politicile naționale.
Iată câteva informații pe această temă, valabile la finalul lunii iunie 2019. De menționat, CNR a preluat valorile accizelor brute din buletinul de petrol publicat de Comisia Europeană.
Belgia: „Accize speciale”
În Belgia, se practică rambursarea unei părți din „acciza” aferentă moto- rinei utilizate în scopuri comerciale din ianuarie 2004. Nu există un plafon pri- vind volumul, valoarea rambursată evo- luând pe baza unui sistem complex privind efectele pozitive și negative.
• La 21 iunie 2019, accizele în Belgia se ridicau la 60,02 euro/hl.
• Rata de rambursare parțială estre de 24,76 euro/hl.
• Rata netă de accize aplicabilă motorinei comerciale se ridică, prin urmare, la 35,26 euro/hl.
Croația
Transportatorii comunitari care operează vehicule cu o greutate ma- ximă de 7,5 tone, sau, mai mult, care achiziționează combustibil diesel în Croația pot solicita restituirea unei părți a accizelor începând cu 1 ianuarie 2019. Restituirile nu sunt plafonate în volum.
 ACTUALITATE
34 .................................................................................................................................................. august 2019











































































   32   33   34   35   36