Page 37 - Revista ZIUA Cargo august 2019
P. 37

  evenimente rutiere de genul de mai sus și să vedem finalizarea lor cu ima- gini reale ale accidentelor. Poate așa vom fi mai atenți în trafic și mai con- știenți de urmările negative ale condu- sului imprudent. Până atunci, să reve- nim la scopul acestui material. Și, totuși, cine plătește?
Mai întâi, să facem o evaluare sumară a daunelor și a celor îndreptățiți la despăgubiri.
În primul rând, pentru persoana de- cedată, vor putea solicita și primi dau- ne materiale (bunurile distruse/pierdu- te, cheltuielile cu înmormântarea și obiceiurile ulterioare înmormântării dar legate de aceasta etc.) și daune morale
(constând în sume de bani care să acopere durerea pierderii persoanei decedate) familia și/sau rudele apropia- te acesteia. În categoria celor îndreptă- țiți la despăgubiri și daune morale, intră: părinții, soțul/soția/concubinul/concu- bina, copii și frații/surorile persoanei decedate. Toți cei menționați pot solicita și primi daune morale. La nivel național, practica societăților de asigurare și practica instanțelor de judecată sunt unitare, daunele morale fiind apreciate de la caz la caz.
Au existat daune morale de 10.000 de lei,
de 100.000 de lei,
de 100.000 de euro și chiar de 1.000.000 de euro.
De asemenea, pentru persoanele rănite, vor trebui plătite cheltuieli pen- tru îngrijiri medicale, pentru imposibili- tatea de a se prezenta la muncă/inca- pacitate temporară sau definitivă de muncă, infirmități, cheltuieli cu spitali- zarea etc. Iar pentru mijloacele de trans- port avariate/distruse ale căror reparații sau contravaloare trebuia acoperită, proprietarii acestora vor putea solicita despăgubiri. În plus, pentru bunurile avariate sau distruse (bunuri personale, marfa transportată, infrastructura rutieră, etc.), proprietarii pot solicita despăgubiri.
Toate acestea trebuie plătite. Cine plătește?
Un asigurător sau mai mulți și... vinovatul
După toate probabilitățile, vom avea un asigurător (sau, poate, mai mulți), depinde câți vinovați vor stabili cei competenți; probabil daunele/des- păgubirile vor fi acoperite pe polița RCA a celui/celor vinovați. Dacă se va stabili că există un singur vinovat și, deci, și un singur asigurător, toate daunele/despăgubirile vor trebuia aco- perite de acesta, iar, în situația în care cuantumul acestora depășește suma maximă prevăzută în RCA, diferența va trebui achitată de vinovat.
În situația în care
societatea de asigurări nu este solvabilă toate despăgubirile și daunele morale vor trebuia suportate de persoana vinovată.
Evenimentul a trecut. La acel mo- ment, știrile anunțau că a fost activat „planul roșu de intervenție”, că s-a fă- cut o mobilizare generală pentru a se dona sânge pentru victimele acciden- tului etc.
Ce trebuie să facem?
Să uităm vorba „mie nu mi se poa- te întâmpla una ca asta” și să ne facem asigurare de viață. Să circulăm cu atenție. Să încheiem asigurarea de răspundere civilă (RCA) la o so- cietate solvabilă. Să ne asigurăm mar- fa transportată, de asemenea, la o societate solvabilă. Să respectăm regulile de circulație, care nu sunt doar o obligație legală, ci și una morală. Era să uit, să ne unim eforturile pentru obligarea autorităților competente să demareze construirea de drumuri adaptate nevoilor actuale (autostrăzi, în primul rând). Atenție la neatenție!
avocat George IACOB-ANCA
george@iacob-anca.ro SCA IACOB-ANCA & ASOCIAȚII
 august 2019 ................................................................................................................................................ 37
 CONSULTANȚĂ















































































   35   36   37   38   39