Page 41 - Revista ZIUA Cargo august 2019
P. 41

  Pentru protecția ochilor în timpul verii trebuie să folosim:
• parasolarele, pentru a estompa lumina puternică a zilei sau a soarelui • ochelari de soare de bună cali- tate, cu protecție UV, pentru a reduce
efectul de orbire.
Când se vor achiziționa ochelari de
soare care vor fi purtați în timpul con- dusului, trebuie să ne asigurăm că aceștia au un filtru de categoria 0-3. Filtrul de categoria 4 va fi prea întu- necat pentru a permite șofatul în con- diții de siguranță. Ochelarii de soare reduc doar efectul de orbire, dar nu elimina complet efectul luminii puter- nice a soarelui și nu trebuie să se utili- zeze pe timp de noapte. Condusul pe timp de noapte ar putea fi, uneori, o provocare, mai ales din cauza farurilor puternice. Purtarea ochelarilor antire- flex poate remedia această problemă.
Căldura excesivă provoacă epuizare
O alta problemă importantă cu care se pot confrunta șoferii vara este căl- dura excesivă, care poate provoca o stare de epuizare sau chiar tendința de adormire la volan. Tulburările legate de căldură pot fi în mare măsură prevenite prin consumul de cantități mari de li- chide și evitarea băuturilor alcoolice.
Căldura excesivă are efect și asu- pra asfaltului. Pentru a nu ieși în decor pe exteriorul virajului, trebuie evitată rularea pe denivelările din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt supraexpus soarelui prezintă efectul de vălurire din cauza traficului greu.
Nu este ușor să muncești când ceilalți sunt în concediu
Pe lângă problemele legate de con- dițiile în care șoferii își desfășoară acti- vitatea pe timpul verii, trebuie avut în vedere și impactul trăirilor psihice pe care conducătorii auto le dezvoltă în sezonul cald. Vara este, prin definiție, sezonul concediilor și, pentru șoferi, lip- sa unui concediu duce la fenomene ne- gative în plan fizic, psihic și comuni- cațional. Nu este ușor să-ți convingi familia că „nici anul acesta nu putem merge vara în concediu”, la fel cum nu este ușor nici atunci când ești la volan să vezi pe alții că se deplasează spre zonele de agrement sau să treci prin apropierea unor stațiuni de vacanță.
Tensiuni în echipaj
În cazul echipajelor, pe perioada verii pot apărea tensiuni legate de sta- bilirea datei de concediu. Nu totdea- una ambii șoferi pot pleca în același timp în concediu (dacă pot pleca!). Un
caz aparte îl constituie echipajele for- mate din soț și soție. De multe ori, în timpul curselor se încearcă îmbinarea muncii cu zile de relaxare. Deși, la prima vedere, pare un avantaj, pe ter- men lung consecințele sunt aproape la fel cu cele pe care le întâmpină șo- ferii care nu au parte de concediu.
Vara, copiii sunt în vacanță și, uneori, șoferii de curse interne (mai ales cei de curierat și distribuție) își iau copiii în cursă, încercând, astfel, să suplinească lipsa unui concediu adevărat. Lăsând la o parte proble-
mele legale, acești șoferi nu trebuie sa uite că și călătoria copiilor în auto- vehicule pe timpul verii, mai ales pe caniculă, trebuie să respecte anumite reguli. Copiii nu trebuie „uitați” în ca- bină în timpul descărcării mărfii, tre- buie avută în vedere o hidratare adec- vată și, nu în ultimul rând, prudență și responsabilitate sporite la volan.
psiholog pr. Cristian SANDU
cabinet de psihologie autorizat e-mail: psih.cristian.sandu@gmail.com Tel.: 0751.364.575
 august 2019 ................................................................................................................................................ 41
 CONSULTANȚĂ
PUBLICITATE















































































   39   40   41   42   43