Page 40 - Revista ZIUA Cargo august 2019
P. 40

VIAȚA VĂZUTĂ PRIN PARBRIZ Vara, un
anotimp
periculos
pentru șoferi?
Pentru conducătorii auto profesioniști, vara înseamnă o perioadă extrem de activă, în care atât pentru șoferii de marfă, cât și pentru cei de persoane, mașinile „funcționează la foc continuu”. Se spune că este o perioadă propice pentru activitatea de conducere, în care, datorită caracteristicilor anotimpului cald, șoferii se pot deplasa în condiții optime.
   „Vara se face simțită în aceeași măsură prin muște și țânțari, ca și prin trandafiri și nopți înstelate.”
Marcel Proust
CONSULTANȚĂ
Factorii implicați în educația și siguranța rutieră difuzează, în sezonul rece, pe toate canalele media, sfaturi privind condusul pe timp de iarnă, dar și informații privind impactul sezonului rece asupra con- ducătorilor auto. Firesc, deoarece ano- timpul rece presupune măsuri și com- portamente adecvate. Mai puțin se vorbește despre „capcanele” condu- sului pe timp de vară, despre măsuri și comportamente adecvate sezonului estival.
Mulți cred că lunile de iarnă, de- cembrie, ianuarie sau februarie, sunt cele mai periculoase pentru șoferi. Statisticile îi contrazic!
Cele mai multe accidente grave se produc în lunile iulie, august și septembrie – dovadă că vara poate fi la fel de periculoasă ca iarna.
Cristian Sandu
Problemele cu care se confruntă conducătorii auto profesioniști în peri- oada verii sunt legate atât de condițiile în care aceștia își desfășoară acti- vitatea, cât și de impactul pe care se- zonul cald îl are asupra trăirilor psihice.
Dintre pericolele cu care se port con- frunta șoferii vara, putem aminti orbirea de către razele solare care pătrund prin parbriz, schimbările meteo bruște (ploaie torențială care cade din senin, ceață
sau fum), impactul aerului condiționat, răspunsul organismului la căldura excesivă, instalarea stării de oboseală (fiind ziua mai lungă, există tendința de a conduce fără pauze mai mult timp) și calitatea asfaltului pe timp de caniculă.
Protecția ochilor, o problemă esențială
O problemă esențială pentru șoferi pe perioada verii o constituie proteja- rea ochilor de razele soarelui și de aerul condiționat. Razele solare puter- nice și, mai ales, aerul condiționat folo- sit în mașină pot usca suprafața ochilor. Ochii uscați cauzează iritație și pot determina vedere încețoșată. Trebuie evitat aerul condiționat sau alte surse de aer care vor sufla direct spre ochi, întrucât acest lucru poate provoca evaporarea rapidă și uscarea filmului lacrimal.
  40 .................................................................................................................................................. august 2019

















































































   38   39   40   41   42