Page 54 - Revista ZIUA Cargo august 2019
P. 54

AȘA NU SE FACE!
Darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență sunt infracțiuni de corupție pentru care pot fi trași la răspundere nu doar funcționarii publici, ci și orice alt cetățean.
  U n exemplu concludent în acest sens îl reprezintă o ca- uză în care Direcția Generală Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Bacău (SJA) a finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției la iniția- tiva celui care a oferit o sumă de bani
cu titlu de mită.
În fapt, un cetățean a urmat cursu-
rile unei școli de șoferi și a fost progra- mat să susțină proba practică pentru obținerea permisului de conducere, la data de 19 octombrie 2018.
La acea dată, ofițerul de poliție din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și În- matriculare a Vehiculelor Bacău, de- semnat în comisia de examinare a candidaților în vederea obținerii per- misului de conducere, l-a invitat pe inculpat, penultimul candidat, pentru a susține proba practică. Înainte de începerea examinării, acesta a verifi- cat dosarul inculpatului, ocazie cu care a identificat în interior două bancnote de 50 de euro. În urma depistării su- mei de bani în interiorul dosarului, ofițerul de poliție a solicitat prezența unui alt coleg, din cadrul aceluiași ser- viciu, dar și prezența instructorului auto și, împreună, i-au cerut inculpa- tului să precizeze motivul pentru care a introdus în dosarul de candidat suma
de 100 de euro. Inculpatul a început să manifeste o stare de emoție exce- sivă și a răspuns inițial că știe că „așa se face”, după care a afirmat ambiguu că a uitat banii în interiorul dosarului.
Din cauza stării emoționale în care se afla, inculpatul nu a mai fost exa- minat la acel moment, fiindu-i restituit dosarul de candidat și suma de 100 de euro aflată în interior.
Un an și patru luni de închisoare...
Ulterior, ofițerul de poliție exami- nator s-a prezentat la sediul DGA – SJA Bacău și a formulat un denunț, în care a menționat aspectele prezen- tate, denunțul fiind înaintat de urgență la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.
Fiind audiat în cursul urmăririi pena- le, inculpatul a recunoscut că a introdus suma de 100 de euro în dosarul de candidat cu scopul de a o oferi cu titlu de mită examinatorului, declarând că a dat banii ca să obțină permisul mai ușor.
În urma încheierii acordului de re- cunoaștere, inculpatul a recunoscut să- vârșirea faptei așa cum a fost reținută și a acceptat soluția de condamnare la pedeapsa de 1 an și 4 luni de închi- soare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, a cărei executare se sus- pendă sub supraveghere, a acceptat să îi fie aplicată pedeapsa complemen- tară (pe o durată de 1 an) și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drep- turilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de Stat. De asemenea, a fost de acord să presteze o muncă neremu- nerată, în folosul comunității.
În concluzie, oferirea de bani sau alte foloase nu reprezintă o soluție pen- tru obținerea permisului de conducere. Acest tip de practică poate avea printre cele mai tragice consecințe, prin prisma faptului că șpăgile pot naște ucigași în trafic. Din punct de vedere al legislației penale, fapta este încadrată în infracțiu- nea de dare de mită și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Ionuț-Bogdan BĂNICI
inspector de poliție Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Prevenire
 ANTICORUPȚIE
  54 .................................................................................................................................................. august 2019

















































































   52   53   54   55   56