Page 57 - Revista ZIUA Cargo august 2019
P. 57

Noi linii regionale
București-Ilfov
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public a celor 41 de localități din Regiunea București-Ilfov (ADITPBI)
a înființat cinci linii regionale, care sunt operate de Serviciul Transport Voluntari.
  Este vorba despre următoarele rute: R411: Bucur Obor-Gagu; R412: Bucur Obor-Măineasca; R417: Bucur Obor-Cozieni; R459: Plat- forma Pipera-Pasaj CFR Tunari; R460: Republica-Pasaj CFR Ștefănești.
În prezent, numărul total al liniilor regionale a ajuns la 53, dintre care 41 sunt operate de STB, 10 de Ser- viciul Transport Voluntari și două de STCM Ecotrans Chitila. Alte 20 de tra- see se află în procedură competitivă de atribuire către operatorii privați.
Toți operatorii privați vor practica același tarif, de 1,5 lei/călătorie, și vor utiliza Sistemul Automat de Taxare. Primăria Capitalei acoperă integral (100%) diferența dintre tariful practicat și costurile reale ale serviciului prestat pe liniile din București și, în plus, con- tribuie cu încă 90%, adică aproximativ 50 de milioane de euro, la susținerea liniilor regionale din județul Ilfov.
Pe toate liniile regionale, indiferent de operator, titlurile de călătorie sunt puse la dispoziție prin rețeaua de vân- zare a STB. Tot această companie este singura care gestionează Siste- mul Automat de Taxare.
16 linii, înființate anul acesta
ADITPBI a înființat, anul acesta, 16 linii de transport persoane, dintre care două de la 7 ianuarie – când a fost prelungit și traseul altor patru – și nouă de la 1 februarie, în afară de cele 5 recente. Acestea sunt:
• Linia R447 – între terminalul „Pia- ța Presei Libere” și localitatea Gruiu. • Linia R448 – între terminalul „Pia- ța Presei Libere” și localitatea Moara
Vlăsiei.
• Linia R405 – între „Complex Co-
mercial Titan” și Glina.
• Linia R427 – între „Ghencea” și
Dărăști-Ilfov.
• Linia R431 – între „Păcii” (Valea
Cascadelor) și Dârvari.
• Linia R438 – între „Piața Sudului”
și Vidra.
• Linia R477 – între „Piața Presei
Libere” și Sitaru.
• Linia R430 – între „Păcii” (Valea Cascadelor) și Cartier Militari.
• Linia R433 – între „Păcii” (Valea Cascadelor) și Dragomirești Deal.
• Linia R444 – între „Piața Presei Libere” și localitatea Piscu.
• Linia R457 – între „Republica” și Piteasca.
Toate cele 40 de localități din Ilfov, deservite de STB
În final, în vederea implementării Programului Integrat de Transport Public de Călători pentru Regiunea București-Ilfov, numărul liniilor regio- nale operate de STB va ajunge la 67. Astfel, vor fi asigurate legături între Ca- pitală și toate cele 40 de localități din județul Ilfov: opt orașe – Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Volun- tari – și 32 de comune – 1 Decembrie, Afumați, Balotești, Berceni, Brănești, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cor- netu, Dărăști-Ilfov, Dascălu, Dobroești, Domnești, Dragomirești-Vale, Gă- neasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Periș,
Petrăchioaia, Snagov, Ștefăneștii de Jos, Tunari și Vidra.
Unitățile administrativ-teritoriale din Regiunea București-Ilfov sunt pri- mele din țară care s-au organizat într-o asociație care le reprezintă interesele, iar în prezent transportul public se desfășoară, aici, cu respectarea prin- cipiilor și regulamentelor europene.
Amintim că, la data de 17 septem- brie 2018, ADTPBI a semnat cu operatorul bucureștean de transport STB contractul de delegare a servi- ciului public de transport local de că- lători. STB este operatorul regional de transport în zona București-Ilfov, deținut 99,9% de Municipiul București și 0,01% de CJ Ilfov.
Asociația de Dezvoltare Intercomu- nitară pentru Transport Public București- Ilfov (ADTPBI) are în vedere, pe de o parte, extinderea numărului de linii regionale, care asigură legătura dintre Capitală și localități din Județul Ilfov, iar, pe de altă parte, suplimentarea numă- rului de autobuze pe liniile urbane, în funcție de cererea de transport.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
Foto: Jean-Mihai Pâlșu
august 2019 ................................................................................................................................................ 57
 ACTUALITATE






























































   55   56   57   58   59