Page 30 - Revista ZIUA Cargo Septembrie 2019
P. 30

VOLVO TRUCKS
60 de ani de
vieți salvate
Acest an marchează aniversarea de 60 de ani de când șoferii Volvo și-au pus pentru prima dată inovativa centură de siguranță în trei puncte, inventată de către Nils Bohlin, în 1959. Astăzi, centura de siguranță este considerată cea mai importantă inovație de siguranță și se estimează că a salvat peste un milion de vieți.
Totuși, chiar și având aceste in- formații, mult prea mulți șoferi neglijează utilizarea acestui simplu echipament. „Acest lucru este în mod clar o risipă de vieți”, declară Anna Wrige Berling, director Volvo Trucks pentru Siguranța Traficului și a Produselor. „Statisticile arată că ar fi mult mai puține victime dacă toți șo- ferii ar purta centura de siguranță.”
O invenție esențială...
În 1959, inginerul Volvo Nils Bohlin a dezvoltat centura de siguranță mo- dernă în trei puncte. Deși designul a fost patentat, compania a decis ca patentul să rămână deschis, disponibil pentru utilizarea gratuită de către toți constructorii de vehicule. Această de- cizie, mai degrabă neconvențională, a fost adoptată în interesul siguranței publice, pentru a se asigura că toată lumea, indiferent că se află la volanul unui Volvo sau al altui vehicul, bene- ficiază de siguranță în trafic. Această decizie s-a dovedit a fi foarte benefică pentru întreaga lume.
„Nu există niciun alt sistem de si- guranță care să se apropie, măcar, de centura de siguranță, în ceea ce privește salvarea de vieți omenești, iar centura de siguranță în trei puncte a protejat mai multe persoane în ac- cidentele de circulație decât orice alt echipament de siguranță”, spune Anna Wrige Berling.
... nu întotdeauna utilizată
În multe părți ale lumii, folosirea centurii de siguranță de către ocupanții cabinelor de camion este, încă, din nefericire, departe de 100%.
„Raportul de Siguranță Volvo Trucks 2017 a arătat că jumătate din șoferii de camion care și-au pierdut viața în accidente de circulație ar fi
   CAMIOANE ȘI SERVICII
30............................................................................................................................................ septembrie 2019






















































































   28   29   30   31   32