Page 70 - Revista ZIUA Cargo Septembrie 2019
P. 70

   Poliția Rutieră va trebui să informeze participanții la trafic privind măsurile adoptate, inclusiv prin comunicate de presă, postarea informațiilor pe site-ul Poliției Române, organizarea unor acțiuni specifice în trafic sau în mod direct, prin polițiștii rutieri, se precizează în OG 11/2019.
 Telefon doar la semafor sau „pe avarie”
Interdicția de a vorbi la telefon nu se aplică atunci când mașina staționează. Astfel, șoferul poate trage pe dreapta sau poate să sune sau să răspundă unui apel în cazul în care stă la semafor.
Codul rutier, modificat:
fără telefon la volan
Guvernul a interzis, printr-o ordonanță, manevrarea telefonului sau a tabletei atât la volan, în timpul conducerii autovehiculelor, cât și pe bicicletă sau de către cei care merg cu trotineta electrică sau scuterul. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare la 12 octombrie. Ordonanța va avea nevoie, până atunci, de OK-ul Parlamentului.
 Este vorba despre Ordonanța Guvernului 11/2019, care mo- difică și completează Codul rutier (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice). Concret, a fost modificat articolul 36, astfel: „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
Totodată, articolul 101 a fost modi- ficat corespunzător, astfel că, la alinea- tul (3), după litera g) a fost introdusă o nouă literă: „h) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori un tramvai aflate în miș- care, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”.
Permisul suspendat
În prezent, Codul rutier permite, ca excepție, utilizarea dispozitivelor tip „mâini libere”, iar contravenția se
sancționează cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare. După intra- rea în vigoare a OG 11/2019, șoferii care vor fi prinși că vorbesc la telefon în timp ce conduc vor primi amenzi de până la 725 de lei, iar, dacă vor co- mite simultan o altă contravenție de circulație, li se va suspenda permisul pentru 30 de zile.
Pentru a reintra în posesia permi- sului de conducere, cei în cauză vor trebui să susțină un nou test de veri- ficare a cunoașterii regulilor de circu- lație.
Bicicliștii, amenzi mai mari
În cazul bicicliștilor sau al celor care conduc scutere ori trotinete elec- trice, amenzile au fost stabilite în cuantum mai mare: între 870 și 1.160 de lei. Interdicția a fost introdusă într-un nou punct la articolul 101, ali- neatul (1) din Codul rutier, cu următo- rul cuprins: „19. Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în
timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este pre- văzută obligativitatea deținerii permi- sului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”.
Vorbitul la telefon distrage atenția în trafic
Reprezentanții Ministerului de Interne, autorii ordonanței, au argu- mentat că, până acum, dispozitivele mobile aveau ca funcții doar vorbitul liber vocal sau transmiterea de mesaje text, însă în prezent, funcționalitatea lor s-a extins foarte mult, astfel că in- clud convorbiri video, mp3, mp4 playere, scannere de documente, utili- zarea de internet/rețele sociale, conso- lă mobilă de joc etc. „S-a constatat că folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de co- municare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre princi- palii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frec- vența acestui fenomen”, se arată în Nota de fundamentare a OG 11/2019.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
  70 .......................................................................................................................................... septembrie 2019
ACTUALITATE














































































   68   69   70   71   72