Page 18 - Revista ZIUA Cargo decembrie 2019
P. 18

INFRASTRUCTURĂ
SF-ul A8,
la revizuire
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, Marius Bodea, au convenit cu liderii Asociației „Moldova Vrea Autostradă” și ai Asociației „Împreună pentru A8” ca studiul de fezabilitate (SF) pentru Autostrada A8 Târgu Mureș-Ungheni să fie revizuit și completat, din fonduri europene, pe întreg amplasamentul lucrării.
  Amintim că Guvernul Dăncilă a decis construirea, în parte- neriat public-privat (PPP), a Autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni, în lungime totală de 310 kilometri, evaluată la 5,1 miliarde de euro, cu un cost pe kilometru de 16,4 milioane de euro. Însă Parlamentul a adoptat, în noiembrie 2018, o lege care pre- vede ca tronsonul Târgu Mureș-Iași să fie construit din fonduri europene, iar Ministerul Transporturilor să dema- reze urgent procedurile.
Numai că de atunci a trecut un an, iar noul ministru, Lucian Bode, i-a che- mat la sediul MT pe reprezentanții celor două asociații și le-a prezentat prioritățile mandatului său cu privire la proiectele de infrastructură ce vor fi realizate în Moldova, inclusiv terme- nele aferente fiecărei etape de imple- mentare. „Am urmărit și urmăresc eforturile pe care membrii dumnea- voastră le-au depus, de-a lungul tim- pului, pentru sensibilizarea autorităților centrale în ceea ce privește starea deficitară a infrastructurii din Moldova. Și așa cum, în calitatea mea de depu- tat, ați avut întregul meu sprijin, tot așa și acum, din postura de ministru, vă asigur de întreaga mea deschidere pentru a găsi cele mai rapide și suste- nabile soluții pentru dezvoltarea Mol- dovei”, le-a spus ministrul Lucian Bode interlocutorilor.
„Dacă până acum de la minister și CNAIR ați primit doar promisiuni, eu vă propun un parteneriat: vreau ca, în cazul proiectelor de infrastructu- ră din Moldova, care au fost începute, dar care sunt blocate, să identificăm împreună soluțiile pentru deblocare. În cazul noilor proiecte ce vor fi lansate de către CNAIR, vreau să existe o consultare reală și transparentă cu dumneavoastră și cu toți cei implicați, astfel încât din această colaborare să
avem infrastructura dorită de toți românii. Știu că în organizațiile dum- neavoastră sunt mulți oameni cu exp- eriență și cred că este momentul ca profesioniștii din administrația publică să înceapă cu adevărat dialogul cu mediul neguvernamental”, le-a mai spus ministrul Bode reprezentanților celor două asociații.
La finalul discuțiilor, la care au participat și reprezentanții manage- mentului CNAIR și ai direcției din cadrul ministerului, care gestionează fondurile comunitare, ministrul Lucian Bode a lansat invitația continuării acestor întâl- niri, la sediul ministerului sau pe șan- tierele obiectivelor de infrastructură.
CNAIR
a câștigat procesul cu Salini
Compania Națională de Adminis- trare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a câștigat, la Curtea Internațională de Arbitraj, procesul cu Salini Impregilo,
pentru contractul de proiectare și exe- cuție a Lotului 3 al Autostrăzii Orăștie- Sibiu. Amintim că, pe acest lot, a fost necesară demolarea și reconstruirea a circa 200 de metri. Refacerea caro- sabilului a fost efectuată de CNAIR, în regie proprie, iar acum trebuie recu- perați banii.
Astfel, Tribunalul Arbitral a respins companiei italiene pretențiile în valoa- re de aproximativ 258 de milioane de lei, din totalul de 260 de milioane de lei. În plus, Tribunalul a admis cererea reconvențională a CNAIR pentru plata de către Salini Impregilo a sumei de peste 90,7 milioane de lei, reprezen- tând penalități de întârziere, astfel cum sunt prevăzute de dispozițiile sub-cla- uzei 8.7 [Penalități de Întârziere] din Contractul semnat între părți.
De asemenea, decizia obligă Salini Impregilo să ramburseze CNAIR su- ma de 152.025 dolari, cu titlu de costuri arbitrale, cu dobânda legală de la data Hotărârii Arbitrale Finale până la plata efectivă de către compania italiană.
 ACTUALITATE
18 ............................................................................................................................................ decembrie 2019


















































































   16   17   18   19   20