Page 59 - Revista ZIUA Cargo decembrie 2019
P. 59

Transportul elevilor
aruncă în aer OUG 51
Guvernul Orban a abrogat, prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului, Ordonanța de Urgență (OUG) 51/2019, prin care fusese eliminat transportul elevilor din sfera serviciilor
de interes public.
 D ar, cum OUG 51 prelungise cu 4 ani, până în iunie 2023, programele de transport jude- țean, activitatea operatorilor riscă să
rămână în aer.
FORT amenință cu proteste
Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) acuză Guvernul de „o mișcare politică, strict electorală” și ia în calcul „predarea licențelor afe- rente traseelor pe care operează și organizarea de proteste în perioada următoare, în București, imediat după abrogarea OUG 51 prin asumarea răspunderii Guvernului”.
Reprezentanții FORT arată că Avocatul Poporului, Renate Weber, a ridicat o excepție de neconstituționa- litate referitoare la transportul elevilor, dar aceasta a fost respinsă de CCR. În plus, OUG 51/2019 nu a fost ataca- tă în contencios administrativ și nu încalcă Regulamentul European 1370/2007, care prevede că serviciile de transport terestru de călători, ne- cesare din punct de vedere al intere- sului economic general, pot funcționa în regim comercial.
FORT explică faptul că OUG 51 a apărut deoarece valabilitatea progra- melor de transport județean expira la sfârșitul lunii iunie, iar toți pasagerii, inclusiv elevii, riscau să rămână fără transport, deoarece consiliile județene
nu declanșaseră procedurile de atri- buire a traseelor.
„Abrogarea nu permite decontarea navetei școlare”
În cazul transportului elevilor pe calea ferată, respectiv cu metroul, re- ducerile de tarif se decontează în mod direct de către Ministerul Transportu- rilor, prin bilete speciale acordate be- neficiarilor. În schimb, la autobuzele județene, elevii sunt obligați să plă- tească prețul întreg la transportator, ur- mând ca unitățile de învățământ să deconteze călătoriile.
„Până la apariția acestei ordonan- țe, transportul rutier județean de per- soane a avut caracteristicile unuia în regim comercial, fiind efectuat doar de către operatori privați, fără acorda- rea de compensații. Abrogarea pre- vederilor OUG 51/2019 nu va permi- te decontarea navetei școlare, atât timp cât, în baza prevederilor HG 309/1996, elevii vor plăti în continuare prețul întreg la transportator, urmând ca, ulterior, unitățile de învățămâmânt să deconteze costul călătoriei. Decon- tarea navetei elevilor, în condițiile art. 84 alin. (1) din Legea educației 1/2011, nu s-a făcut niciodată din bugetele ju- dețene, ci doar din bugetul Ministerului Educației, conform procedurii prevă- zute în HG 309/1996”, se arată în co- municatul FORT.
Pe de altă parte, reglementarea transportului județean de către OG 27/2011 „nu produce niciun efect ne- gativ asupra facilităților acordate ele- vilor, și nici nu le încalcă drepturile în ceea ce privește asigurarea transpor- tului la nivel județean”.
Acum, transportul județean trans- format „din condei” în serviciu public determină un efort în sarcina bugetelor județelor, deoarece Guvernul nu pre- cizează care sunt sursele de acoperire a cheltuielilor, acuză FORT.
Nu în ultimul rând, transportatorii FORT sunt nemulțumiți că abrogarea OUG 51 s-a făcut fără dialog cu repre- zentanții prestatorilor „și cu o totală lipsă de predictibilitate”. Ei acuză că s-a dorit abrogarea ordonanței deoarece aceasta „a eliminat dependența de factorul politic local, asigurând până în anul 2023 tran- ziția printr-o perioadă încărcată electoral”. Abrogarea OUG 51 „determină organiza- rea atribuirii de contracte de servicii pu- blice într-un an cu miză electorală majoră, respectiv alegerile locale și parlamentare din 2020”, urmând ca transportatorii județeni să fie „la mâna” politicienilor locali, mai reclamă FORT. Federația acuză că lipsa de studii de specialitate „va permite elaborarea unor programe de transport cu dedicație pentru anumiți operatori de transport, așa cum s-a întâmplat până la apariția OUG 51”.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
 decembrie 2019 .......................................................................................................................................... 59
 ACTUALITATE














































































   57   58   59   60   61