Page 60 - Revista ZIUA Cargo decembrie 2019
P. 60

Poluarea. Interdicții
pentru mașini și
vinieta Oxigen
Autoritățile locale încearcă să găsească soluții pentru reducerea poluării, care a ajuns la un nivel îngrijorător în marile orașe și culminând cu zona București-Ilfov, unde numărul mașinilor înmatriculate depășește 1,6 milioane, fără a le pune la socoteală pe cele peste 500.000 care tranzitează zilnic Capitala.
  Municipiile Iași, Cluj-Napoca, Brașov și București au primit avertisment de infringement de la Comisia Europeană, astfel că trebuie să ia urgent măsuri pentru re- ducerea noxelor. Capitala este pe locul 6 în topul celor mai poluate orașe din Europa și pe locul 4 în topul celor din România.
Pe de altă parte, Curtea Europea- nă de Justiție (CJUE) a declarat ilegale taxa auto, timbrul de mediu și taxa de primă înmatriculare, astfel că Guvernul a fost nevoit să le restituie banii româ- nilor care le-au achitat timp de aproa- pe 10 ani. În paralel, însă, a crescut numărul achizițiilor de mașini second- hand, până la 40.000/lună.
Eliminarea traficului greu din oraș
Cele mai simple metode sunt elimi- narea traficului greu din oraș, dar pen- tru aceasta este nevoie de o șosea de centură, pe care, spre exemplu, localita- tea Balș nu o are. Există, însă, în proiec- tul Drumului Expres Craiova-Pitești con- struirea unei variante ocolitoare pentru Balș. Capitala va avea o șosea de cen- tură la nivel de autostradă, paralelă cu cea existentă care se tot modernizează, pe bucăți, de circa 15 ani.
Majoritatea orașelor au instituit taxă pentru camioane. În Deva, spre exemplu, autovehiculele cu masa tota- lă între 3,5 și 7,5 tone plătesc 25 de
lei/zi, 200 de lei/lună ori 2.000 de lei/an dacă circulă, opresc sau staționează pe străzile orașului. Camioanele de peste 40 de tone au taxa de 250 de lei/zi, 2.500 de lei/lună sau 12.000 de lei/an. În caz de neplată, amenda este de la 1.500 la 2.000 de lei.
În Capitală, taxa de acces a cami- oanelor este și mai costisitoare.
Metodele simple, ineficiente
Majorarea taxei de parcare până la 10 lei/oră în centrul Capitalei și ridica- rea mașinilor parcate neregulamentar (în medie, 10/zi) s-au dovedit ineficiente: în continuare se parchează mașini pe
ACTUALITATE
 60 ............................................................................................................................................ decembrie 2019




















































































   58   59   60   61   62