Page 38 - Revista Ziua Cargo februarie 2020 ZIUA Cargo
P. 38

 Capcanele
șofatului pe
timp de noapte
Mulți conducători auto preferă să șofeze pe timpul nopții, considerând acest lucru mult mai relaxant, datorită unui trafic mai scăzut, cu posibilități mai mici de a întâlni controale (noaptea, inspectorii dorm și ei!), pentru a câștiga timp și, de ce nu, pentru a avea ziua timp liber pentru alte activități. Cu toate aceste beneficii (reale sau mai puțin reale), conducerea pe timp de noapte presupune și multe capcane.
 „Părea ca și cum străzile ar fi fost absorbite de cer, iar noaptea era peste tot în văzduh.”
Charles Dickens
 S tatisticile care au în vedere ac- cidentele rutiere arată că o treime dintre ele se produc noaptea, adică un număr mare, dacă îl raportam la cel al mașinilor care se află în trafic în această perioadă orară. Pentru unii conducători auto, condu- cerea pe timp de noapte poate fi dificilă.
Psihologii și medicii specialiști în siguranță rutieră precizează că numeroși conducători auto au probleme de vedere și de orientare pe timpul nopții.
Astfel, șoferi care conduc foarte bine pe timpul zilei pot avea probleme, o dată cu lăsarea întunericului, nere- ușind să sesizeze la timp diferitele ob- stacole, cum ar fi vehicule care vin din față, pietoni, bicicliști, căruțe etc., care circulă sau staționează pe partea carosabilă. De asemenea, noaptea poate crea probleme persoanelor care poartă ochelari de distanță, mai ales celor care necesită mai multe dioptrii.
Care sunt capcanele conducerii pe timp de noapte și cum le putem evita puteți afla citind în continuare articolul.
Este important să vedem și să fim văzuți
Atunci când conducem noaptea, este extrem de important să putem vedea, să fim văzuți, să putem aprecia corect distanțele și vitezele și, nu în ultimul rând, să fim odihniți.
Vederea bună în timpul conducerii auto depinde de o varietate de factori. Pe timp de noapte, trebuie să putem vedea fără strălucire orbitoare și refle- xii, dar, totodată, clar și cu contrast. La lăsarea serii, în amurg, vizibilitatea sca-
CONSULTANȚĂ
 38 .............................................................................................................................................. februarie 2020




















































































   36   37   38   39   40