Page 34 - Revista ZIUA CARGO
P. 34

   Larisa: „Șoferițele rămân cochete și frumoase, având grijă de ele, deși știm cu toate că după un program full e greu să mai găsești energie și pentru altceva. Dar uite că reușim, arătând încă o dată că putem realiza multe!”
 Ancuța:
„Vă urez tuturor, colegelor mele și colegilor mei, numai drumuri frumoase. Aveți grijă de voi, cineva drag ne așteaptă acasă! Drumuri bune!”
Reginele
șoselelor
„Femei puternice, curajoase, ambițioase! Reginele șoselelor!, așa îmi place să le spun colegelor mele de breaslă!”, afirmă Luminița, care, alături de Ancuța și de Larisa, toate conducători auto profesioniști, administrează grupul „Șoferițe de TIR” de pe rețeaua Facebook.
 U ltimii ani au marcat o creștere a interesului femeilor pentru meseria de șofer de camion, iar cele care au deschis drumul, aflându-se în linia întâi, au
decis să le ajute pe colegele lor mai noi, oferind informa- țiile, dar și încurajările pe care și le-ar fi dorit și ele, atunci când au fost, la rândul lor, la început.
Și, pentru că am vrut să aflu ceva mai mult despre aceste doamne, care fac din transporturi un loc mai frumos (și nu numai!), am decis să mă înscriu în grup. Am apreciat, încă din primul moment, sentimentul de prietenie și respectul transmise chiar din regulile pe care administratorii le-au stabilit pentru toți membrii. „Cu toții ne dorim să creăm un mediu primitor. Fiecare dintre noi trebuie să beneficieze de respect. Dezbaterile pozitive sunt firești, iar politețea este necesară.” Sau: „Asigură-te că toată lumea se simte în siguranță. Nu sunt permise intimidările, iar comentariile denigrante despre lucruri precum rasă, religie, cultură, orientare sexuală, gen și identitate nu vor fi tolerate.” Sunt doar două dintre regulile care te îndeamnă să intri cu încredere în legătură cu alte
colege de breaslă, care îți vor respecta inclusiv intimitatea... pentru că discuțiile se poartă doar pe grup (privat). Și nu uitați: persoanele care jignesc vor fi blocate direct! Nu sunt șofer profesionist. Scriu de o bună perioadă de timp despre ce înseamnă afacerea de transport, dar, dacă aș fi, mi-aș dori să pot să apuc o mână întinsă cu atât de mult bun simț.
A fi șofer de camion înseamnă pasiune. Am observat-o aproape la fiecare conducător auto profesionist pe care l-am cunoscut. Doamnele reușesc să aducă, însă, puțin din căldura de acasă, mai ales în momentele în care singură- tatea te apasă.
O meserie frumoasă, inclusiv pentru șoferițe
„Deja, nu mai reprezintă o noutate faptul că numărul femeilor care au îmbrățișat această meserie este mai mare de la o zi la alta. Dacă, până nu de mult, să fii conducător auto era o meserie doar pentru bărbați, astăzi, tot mai multe doamne sau domnișoare aleg să urmeze această cale! Când am început să conduc un camion, alături de soțul meu, în 2013, nu erau grupuri unde să găsești atâtea informații, ca acum. Este motivul pentru care, în urmă cu 3 ani, m-am alăturat colegei mele, Luminița, în a administra grupul Șoferițe de TIR, unde au ales să fie alături de noi multe alte colege de breaslă”, apreciază Ancuța, adăugând că, în cea mai mare parte, doamnele optează să lucreze în echipaj cu soțul sau iubitul, dar sunt și șoferițe care aleg să fie singure în cabină, fie pe comunitate, sau când deservesc curse fixe (cum este, de altfel, și cazul ei, în acest moment).
„Fie că au ales să-și urmeze partenerii de viață, fie pentru un venit substanțial, tot mai multe doamne au urcat pe camion, în ultimii 3 ani. Împinse de factori precum lipsa locurilor de muncă sau salarizarea din țară, care nu asigură minimul pentru un trai decent (ca să nu mai vorbim despre puterea de a-și cumpăra sau renova o locuință sau a-și întreține copiii în școală sau facultate), aleg o meserie altfel, o meserie frumoasă dar, în același timp, periculoasă”, observă, la rândul său, Luminița.
  34 .................................................................................................................................................. martie 2020
GHID DE REDUCERE A COSTURILOR



















































































   32   33   34   35   36