Page 44 - Revista Ziua CARGO
P. 44

VIAȚA VĂZUTĂ PRIN PARBRIZ Jumătatea goală a paharului... !
Nimănui nu îi place să primească sau să dea vești proaste, dar, în prezent, din păcate, nu ducem lipsă de astfel de informații.
De la cele legate de pandemia de coronavirus, care afectează major transporturile rutiere, și până la cele legate de Pachetul Mobilitate 1, transportatorii nu sunt, nici ei, scutiți. Veștile rele circulă mult mai repede decât cele bune, dar nu cred că transportatorii trebuie să cedeze acestei avalanșe. Trebuie să fie pregătiți și pentru astfel de situații.
   „Nimănui nu îi place de omul care vine cu vești proaste.”
Sofocle
CONSULTANȚĂ
Este necesar să facem, însă, o deosebire între veștile proaste generate de anumite situații și evenimente reale și zvonuri, sau fake news. Încercând o definiție a veștilor proaste, putem spune că ele repre- zintă informațiile care influențează neplăcut și, uneori, drastic viziunea omului asupra viitorului. Deseori pri- mim vești pe care, de fapt, nu dorim să le auzim. În aceste momente, avem impresia că totul ne merge pe dos, că nu vom reuși niciodată să trecem cu bine peste problemele noastre. Impor- tant este ca, atunci când primim o ast- fel de veste, să ne străduim să avem o atitudine pozitivă și să vedem pa- harul pe jumătate plin, indiferent de circumstanțe.
Nu este ușor să primești vești rele, dar, când ele apar, trebuie sa știm cum să le înfruntăm.
Impactul unei vești proaste poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de gravitatea ei, dar și de potențialul neu- ro-psihic al celui care o primește. Trăi- rile, la aflarea unei vești proaste, sunt de natură fiziologică și psihică și diferă de la individ la individ.
Pentru a ameliora consecințele în plan psihologic, la aflarea unei vești proaste, este nevoie, în primul rând, să gândim corect. Nu trebuie să ne fixăm neapărat pe vestea proastă pe care am primit-o, nu trebuie să reacționăm exagerat, nu trebuie să ne lamentăm.
Cristian Sandu
  Trebuie să aflăm cât mai multe informații despre această situație, cât mai multe detalii.
Într-adevăr, nu este ușor să zâm- bești atunci când primești o veste proastă. Însă, pentru a putea merge mai departe, trebuie să înveți să fii pozitiv, chiar și în aceste momente. O atitudine pozitivă va îmbunătăți sti- ma de sine și modul în care abordăm problemele. Toți transportatorii trec prin greutăți, acestea fiind încercări inevi- tabile ale muncii în transporturi, ale vieții, în general. Secretul pentru a le face față este să știm cum să trans- formăm o veste proastă într-o oportu- nitate. Trebuie să acceptăm situația așa cum este, trebuie să ne gândim la ceea ce trebuie făcut mai departe, analizând bine toate fațetele proble- mei, pentru a lua o decizie corectă.
Nu în ultimul rând, trebuie să ac- ceptăm că există și situații pe care nu le putem controla.
 44 ........................................................................................................................................................ mai 2020




















































































   42   43   44   45   46