Page 47 - Revista Ziua CARGO
P. 47

 dintre IMM-uri utilizează servicii de cloud și doar 12% recurg la analiza volumelor mari de date. Rapoartele DESI pentru 2020 se bazează pe datele din anul 2019.
RAPORTUL PRIVIND ECONOMIA ALBASTRĂ A UE
Comisia Europeană a publicat cea mai recentă ediție a „Raportului privind economia albastră a UE”, care oferă o imagine de ansamblu a performanței sectoarelor economice ale UE care au legătură cu oceanele și mediul costier. Cu o cifră de afaceri de 750 de miliarde de euro în 2018, economia albastră a UE este într-o situație bună. Tot în 2018, s-au înregistrat 5 milioane de persoane angajate în sectorul economiei albastre, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă, de 11,6%, în comparație cu anul precedent. Deși sectoare precum turismul costier și marin, dar și pescuitul și acvacultura sunt grav afectate de pandemia de coronavirus, economia albastră, în ansamblu,
prezintă un potențial enorm în ceea ce privește contribuția ei la o redresare economică verde.
Chiar dacă mediul marin este, de obicei, asociat cu activități tradiționale, cum ar fi pescuitul sau transportul, el constituie cadrul unui număr tot mai mare de sectoare emergente, inovatoare, inclusiv cel al energiei marine din surse regenerabile. UE, lider mondial în tehnologia energiei oceanice, urmărește să producă până la 35% din energia sa electrică din surse offshore, până în 2050.
Fondul european pentru investiții strategice a investit peste 1,4 miliarde de euro în proiecte legate de energia eoliană offshore și a oferit un sprijin substanțial altor părți ale economiei albastre, inclusiv dezvoltării portuare și transportului maritim curat.
PLATFORMĂ DE MONITORIZARE SPAȚIALĂ
Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană au lansat o
nouă platformă, pentru a măsura impactul blocajului cauzat de coronavirus (COVID-19) și a monitoriza redresarea verde și durabilă, în urma eliminării măsurilor restrictive, la nivel local, regional și mondial.
Conform CE, programul Copernicus a fost mobilizat pe deplin din prima zi a crizei, pentru ca, în 5 iunie, să fie prezentat instrumentul de observare a Pământului pentru „acțiune rapidă în contextul coronavirusului”, denumit și „RACE” (Rapid Action Coronavirus Earth), elaborat de Comisie în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA). Instrumentul monitorizează în special principalii parametri de mediu – precum schimbările de calitate a aerului și a apei, activitățile economice și individuale, inclusiv industria, transporturile, construcțiile, traficul, precum și productivitatea agricolă. În acest scop, platforma combină date de observare de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus pe care îi deține UE, cu ajutorul unor noi instrumente digitale, precum inteligența artificială și analiza datelor.
PUBLICITATE
  ȘTIRI























































































   45   46   47   48   49