Page 48 - Revista Ziua CARGO
P. 48

TAPA EMEA
Înapoi, la treabă!
Ediția din luna mai a Vigilant, buletinul informativ al TAPA EMEA, subliniază că două noi rapoarte emise de către Europol ne-ar putea da serios de gândit în ceea ce privește reluarea în forță
a activității infracționale din lumea transporturilor și amenințările în creștere, în noua normalitate a lumii post-coronavirus.
  C hiar dacă, în timpul carantinei impuse de majoritatea țărilor afectate de COVID-19, numă- rul de infracțiuni a fost limitat, iar au- toritățile au reușit să intercepteze fur- turi în valoare de peste 10 milioane de euro numai în aprilie, hoții nu stau degeaba, ci chiar se adaptează rapid
noilor realități.
1. Infractorii profită de urmările COVID-19
COVID-19 a perturbat serios supply chainurile la nivel mondial, prin închi- derea bazelor de producție din China, reducerea capacității de transport și schimbări bruște ale cererii consuma- torilor. De asemenea, perioadele de carantină au forțat un procent însem- nat din populația globului să lucreze de acasă, cu ajutorul soluțiilor digitale.
Astfel, infractorii și-au adaptat ime- diat modul de operare sau s-au anga-
jat în noi activități criminale în formă digitală, așa cum a subliniat-o cel mai recent raport Europol, citat de Vigilant.
• Criminalitatea cibernetică este în creștere
Un atac recent asupra Spitalului Universitar Brno (Republica Cehă) a forțat oprirea întregii sale rețele IT și întreruperea activității. Pe măsură ce firmele și instituțiile îmbrățișează lucrul de la distanță și permit mai multe co- nectări la sistemele lor de date, infrac- torii au descoperit rapid vulnerabilitățile acestor tehnologii.
Au fost raportate la scară largă atacuri de inginerie socială pe tema COVID-19, care exploatează nevoia de informație și de echipamente – e- mailuri de phishing și distribuție de malware prin intermediul link-urilor și atașamentelor.
Hackerii au țintit, de asemenea, informația din supply chain, pentru a
accesa date logistice confidențiale, cum ar fi programarea livrărilor sau datele de securitate ale depozitelor, porturilor și terminalelor. După furtul de marfă, infractorii își acoperă urme- le, prin ștergerea și alterarea datelor și înregistrărilor digitale.
Sfat TAPA: utilizați sisteme protective, actualizați programele de securitate în mod regulat și transmiteți date criptate.
• Fraude și înșelătorii care spe- culează teama de îmbolnăvire
Speculând anxietatea și teama din timpul acestei crize, unii infractori au dezvoltat scheme de înșelătorie legate de COVID-19, care includ diferite tipuri de înșelătorii telefonice, de deconta- minare și de aprovizionare. Acestea sunt cel mai bine ilustrate de cazul unei companii europene, care nu a
LOGISTICĂ
 48 .................................................................................................................................................... iunie 2020















































































   46   47   48   49   50