Page 49 - Revista Ziua CARGO
P. 49

  primit o comandă de geluri dezinfec- tante și măști de protecție, în valoare de 7 milioane de dolari, lansată către un furnizor fals.
Sfat TAPA: fiți vigilenți, verificați identitatea noilor persoane cu care lucrați și a companiilor furnizoare.
• Bunuri contrafăcute sau de ca- litate proastă
De la începutul crizei COVID-19, cererea și vânzările de produse sani- tare, echipamente personale de protec- ție și produse farmaceutice a crescut exponențial, iar știrile despre penuria de provizii de acest tip au împânzit lumea.
În combinație cu furturile de infor- mații cheie, prin intermediul digital, cum ar fi proiecte originale și numere de serie ale produselor, infractorii au profitat imediat de aceste deficite și au infiltrat pe piață produse contrafăcute.
Numai în prima jumătate a lunii martie 2020, 34.000 de măști chirur- gicale contrafăcute au fost confiscate, la nivel mondial, în cadrul Operațiunii PANGEA, susținută de Europol.
• Crima organizată rămâne dina- mică
Crima organizată care implică per- sonificarea unor reprezentanți ai au- torităților publice la sediul companiilor, la depozite sau pe rutele de transport este de așteptat să crească.
Multe firme din UE au raportat in- fracțiuni cu acest mod de operare, în care făptașii dobândesc acces prin asu- marea identității false de personal me- dical care oferă material informativ, pro- duse de igienă sau teste COVID-19.
2. „Nou val” de migrație neregulată
Decizia statelor lumii de a-și închi- de frontierele externe pentru a controla și izola pandemia a perturbat activi-
tățile de trafic de persoane și migrația neregulată în Europa... Dar cum mă- surile se relaxează, este de așteptat un nou val de activitate, care va pune presiune pe autoritățile de frontieră și pe agențiile de aplicare a legii, precum și pe companiile care, de multe ori, sunt victime inocente ale bandelor in- fracționale, care-și câștigă „existența” tranzitând migranți peste frontierele internaționale.
Centrul European Europol pentru Trafic de Migranți (EMSC) previzio-
  Impactul COVID-19 asupra eComerțului
În cadrul unui podcast difuzat recent, președintele TAPA APAC, Tony Lugg,
și invitatul său David Fairnie, consultant principal pentru securitatea supply chainului și managementul riscului în cadrul Grupului BSI, au discutat despre creșterea masivă a comenzilor online din timpul carantinei impuse populației, la nivel global și despre orientarea tot mai multor companii către platformele digitale de retail și către livrările prin intermediul furnizorilor logisticii. Amazon, de exemplu, a raportat o cifră de afaceri de 75,4 miliarde de dolari, pe primul trimestru, mai mare cu 26% decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu un „flux” de 33 de milioane pe oră. Acest lucru a avut ca rezultat un uriaș efort de recrutare de personal pentru depozite și de șoferi pentru livrări, inclusiv o creștere cu 50% a personalului din agenții, numai în luna martie. „eComerțul devine noua normalitate și ne așteptăm să crească în mod continuu, chiar și după ce restricțiile au început să se ridice. Logisticienii se concentrează în mod special asupra depozitelor și centrelor de distribuție. Cu reorganizarea supply chainurilor și cu schimbarea modalităților de livrare, ne confruntăm cu o creștere a riscurilor în ceea ce privește facilitățile și șoferii – atât din punctul de vedere al infracțiunilor de oportunitate, cât și al crimei organizate”, a subliniat David Fairnie.
De asemenea, el a prezentat câteva dintre concluziile unei anchete realizate de BSI și TAPA în ceea ce privește creșterea furturilor de marfă „last mile”, cum ar fi apariția așa zișilor „pirați de verandă” (hoți care fură pachetele lăsate de curier la ușa clienților). Analiza a subliniat, de asemenea, faptul că 39% dintre participanții la anchetă nu au avut implementată, până în prezent, nicio măsură de prevenire a furturilor „last mile”.
iunie 2020 .................................................................................................................................................... 49
 LOGISTICĂ
















































































   47   48   49   50   51