Page 60 - Revista Ziua CARGO
P. 60

Decontarea
transportului elevilor,
reglementată
Guvernul a reglementat, prin Hotărâre, procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi. Aceștia beneficiază de gratuitate pentru transportul rutier local, interjudețean și județean, precum și cel feroviar, cu metroul și naval.
  Pentru operatorii de transport, deja apar numeroase semne de întrebare. Dacă decontarea transportului este legată de prezența la cursuri a elevului... Cum ar putea, oare, o firmă de transport să se asigu- re că toți elevii transportați ajung în școală și în clasă la timp? Serviciul de transport trebuie prestat, însă de- contarea devine incertă. De aseme- nea, stârnește îngrijorare termenul de decontare. Nu sunt prevăzute pena- lități de întârziere și, practic, operatorul de transport este obligat să își asume costurile de transport pentru o perioa- dă nedeterminată, pe principiul „când vor fi bani la buget”.
Totodată, procedurile birocratice, destul de laborioase și care implică mai multe instituții, riscă să dea mari bătăi de cap.
Există și un aspect pozitiv impor- tant – faptul că tarifele aferente abona- mentelor pentru elevi nu sunt plafona- te. Totuși, acestea nu pot fi mai mari decât cele practicate pentru celelalte categorii de călători.
Local
În cazul transportului local, elevii din învățământul preuniversitar vor solicita centrelor operatorului de transport public, în baza carnetului de
elev vizat pentru anul în curs, elibe- rarea legitimației de transport/abona- ment/card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară.
Mecanismul pentru județene
Elevii școlarizați în altă localitate vor depune, la secretariatul școlii, la începutul fiecărui semestru, o cerere prin care solicită eliberarea unei ade- verințe care atestă că sunt înmatricu- lați la unitatea de învățământ respec- tivă. În adeverință este specificat traseul de la școală sau liceu până domiciliul elevului, precum și dreptul de a beneficia de transport gratuit.
În baza acesteia, operatorul de transport rutier/naval eliberează do- cumentul de călătorie de tipul legitima- ție de transport/abonament/card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverința eliberată de unitatea de învățământ.
Fiecare unitate de învățământ transmite Consiliului Județean (CJ), până cel mai târziu în data de 5 a lunii următoare, pentru luna trecută, o si- tuație cu suma cuvenită pentru depla- sarea elevilor care beneficiază de gratuitate la transportul rutier la nivel județean, însoțită de prezența la cur- suri și numele operatorului de transport.
Operatorii de transport local, județean sau interjudețean au obligativitatea să mențină același tarif pentru elevi pe toată durata anului școlar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.
CJ centralizează totul
Situația se centralizează la nivelul CJ, pe fiecare unitate de învățământ. Consiliul Județean transmite fiecărui operator de transport care a emis do- cumentul de călătorie situația centrali- zată cu numărul de elevi și zilele în care aceștia au beneficiat de transport gratuit, pe fiecare unitate de învăță- mânt. În urma centralizării situațiilor primite de la CJ, operatorul de trans- port emite factura fiscală, pe care o transmite spre decontare la Consiliul Județean.
CJ efectuează plata către opera- torii de transport, pe baza situațiilor transmise de unitatea de învățământ. „Operatorul de transport răspunde de realitatea, legalitatea și de exactitatea datelor prezentate la decontare”, se precizează în HG.
Fără penalități la întârzierea decontării
Consiliul Județean facturează către fiecare unitate de învățământ 50% din suma plătită operatorului de transport, pentru unitatea de învăță- mânt respectivă. După aprobarea finanțării și primirii creditelor bugetare de la Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Educației și Cercetării va efectua viramentele în limitele apro- bate pentru această destinație, prin buget. Pentru întârzierea decontării sumelor solicitate ca urmare a lipsei creditelor bugetare alocate cu această destinație nu se calculează penalități de întârziere.
Totodată, inspectoratele școlare județene/ISMB solicită MEC sumele estimate pentru decontarea transpor- tului elevilor la nivel județean, pentru luna respectivă. La estimarea sumelor solicitate, inspectoratele școlare vor lua în considerare și sumele neutiliza- te/restante, după caz, din perioada precedentă. Inspectoratele repartizea-
ACTUALITATE
 60 .................................................................................................................................................... iunie 2020












































































   58   59   60   61   62