Page 61 - Revista Ziua CARGO
P. 61

    Gratuitate și la transportul feroviar, naval sau cu metroul
Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat, beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar intern, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pentru metrou sau pentru transportul naval, pe tot parcursul anului calendaristic.
ză unităților de învățământ sumele primite de la MEC, pentru asigurarea deplasării elevilor prin servicii publice rutiere, la nivel județean.
Procedura la interjudețene
În cazul decontării cheltuielilor pentru transportul rutier interjudețean, procedura de obținere, de către elev, a legitimației de transport este simi- lară. O copie a acesteia, cu numele operatorului și traseul, se depune de către elev/părinte/tutore la unitatea de învățământ.
Până cel mai târziu în data de 5 a lunii următoare, operatorul de trans- port se prezintă la unitatea de învăță- mânt, care va certifica numărul de călătorii efectuate în luna anterioară, în funcție de prezența la cursuri a elevilor care beneficiază de gratuitate pentru transportul interjudețean. Situa- ția se întocmește in 3 exemplare, din care unul rămâne la unitatea de învă- țământ, un exemplar la operatorul de transport și un exemplar se transmite la Ministerul Transporturilor, Infrastruc- turii și Comunicațiilor (MTIC).
Operatorul de transport, pe baza situațiilor certificate de unitatea de în- vățământ, va întocmi deconturi lunare centralizatoare, pe care le va transmite MTIC, o singură dată pe lună, până la data de 15 pentru luna expirată, pentru efectuarea deschiderii de cre- dite bugetare.
Decontul, cu model-tip, se întoc- mește în 2 exemplare, din care unul rămâne la operator, iar celălalt se transmite la MTIC, însoțit de adresa de înaintare. După aprobarea finanțării și primirii creditelor bugetare de la MFP, MTIC va efectua viramente către ope- ratorii de transport rutier, cu încadra- rea în limitele aprobate pentru această destinație prin bugetul de stat al minis- terului. Autoritățile implicate își vor stabili proceduri interne privind fluxul documentelor aferente decontării.
Licențele județene, prelungite
Guvernul a prelungit, până la finalul anului 2021, prin Ordonanța de Urgență (OUG) 70/2020, licențele pen- tru transportul județean de persoane, activitate ce a fost transferată consi- liilor județene (CJ).
„Transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se des- fășoară, până la data de 31 decembrie 2021, în baza programelor de trans- port județene și a licențelor aflate în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii 34/2020 privind respingerea OUG 51/2019 pen- tru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transpor- tului de persoane”, se arată în art. 66
din OUG 70, alin (1). La lin. (2) se stipulează: „Consiliile județene vor în- cheia contracte de delegare a gestiunii, pentru asigurarea în continuare a transportului public județean de per- soane prin curse regulate, cu valabi- litate până la data finalizării procedu- rilor pentru încheierea contractelor de servicii publice, potrivit Regulamentului (CE) 1.370/2007 al Parlamentului european și al Consiliului (...) dar nu mai mult de 31 decembrie 2021, cu operatorii de transport care dețin licențe de traseu valabile pe traseul respectiv (...)”. Această prevedere nu se aplică în cazul în care traseele județene sunt operate în cadrul unei asociații de dezvoltare intercomunitară.
ARR va transmite consiliilor județe- ne lista operatorilor de transport dețină- tori de licențe de traseu pentru efectua- rea transportului rutier județean contra cost de persoane prin servicii regulate.
Obligativitatea transportării gratuite a elevilor, „sub sancțiunea încetării contractului”
Potrivit OUG 70, „operatorii au obli- gația de a asigura transportul gratuit al elevilor și al altor categorii de per- soane care beneficiază de facilități specifice, sub sancțiunea: a) încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane prin curse regulate la nivel județean; b) retragerii licenței de traseu, în cazul transportului județean”.
Resursele financiare necesare acoperirii compensației datorate din bugetul județului pentru asigurarea transportului elevilor se alocă din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, repartizate pe județe, res- pectiv municipiul București.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.com
foto: Jean-Mihai PÎLȘU
 iunie 2020 .................................................................................................................................................... 61
 ACTUALITATE














































































   59   60   61   62   63