Page 40 - Revista Ziua Cargo
P. 40

   VOLVO TRUCKS
Sfaturi pentru condus economic, în oraș
 CAMIOANE ȘI SERVICII
Când vorbim despre un mod de conducere economică, de cele mai multe ori luăm în considerare strategiile de economisire de combustibil pe autostrăzi, în transportul de lungă distanță. Despre condusul în oraș, se discută doar foarte rar, deși este cel puțin la fel de important, iar șoferul joacă un rol poate mai însemnat decât configurația tehnică a vehiculului, atunci când este vorba despre un trafic aglomerat.
T atu Ljokkoi, responsabil cu dezvoltarea aptitudinilor șofe- rilor, la Volvo Trucks, a sinteti- zat câteva aspecte importante în ceea ce privește condusul în oraș, fiind de părere că, prin optimizarea vitezei, prin anticipare și planificare, un șofer poate reduce costurile legate de com- bustibil cu aproape o jumătate, fără a
sacrifica viteza medie.
Crearea unei strategii optime de frânare
Tatu Ljokkoi subliniază faptul că una dintre cele mai mari provocări ale conducerii eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, în trafic urban, este necesitatea de a frâna atât de des. Deci, după părerea lui, cel mai bun lucru pe care un șofer îl poate face este să-și creeze o bună strategie de frânare. Specialistul a ela- borat, astfel, cinci sfaturi de top, utilizând
exemplele celor mai întâlnite situații cu care se pot confrunta șoferii, în oraș. Aceste sfaturi sunt susținute și de exem- ple video, care arată atât modul de con- ducere optim, cât și cel mai puțin favo- rabil, care pot fi consultate la adresa: https://knowledgehub.volvotrucks.com/d rivers-world/5-tips-for-fuel-efficient-truck- driving-in-cities.
1. Abordarea semafoarelor
Cea mai bună modalitate de a de- păși un semafor este, desigur, să treci fără să frânezi deloc. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Există tentația de a accelera, pentru a prinde lumina verde, dar aceasta nu este, în- totdeauna, strategia corectă, dacă vrei să economisești combustibil. De ce? Ei bine, dacă accelerezi și se face roșu, ai injectat mai mult combustibil, pentru a crește viteza, doar pentru a-l pierde, prin frânare puternică.
În schimb, ce ar trebui să faci este să menții o viteză constantă și să ve- rifici dacă te așteaptă mai multe sema- foare sau dacă mai sunt și alte elemen- te care te pot încetini, cum ar fi pietoni sau trafic. Dacă crezi că e nevoie să frânezi, fă-o cât mai devreme posibil și pe o distanță mai lungă. Cea mai bună metodă de a-ti ajusta frânarea este să utilizezi pedala de frână și să ai activată funcția de „brake blending”.
Optimizarea frânării înseamnă, de asemenea, să te alături unei cozi afla- te în mișcare. Poate părea lent, dar nu este lent cu adevărat; traficul va avea un flux cu un ritm determinat de se- mafoare și frânarea timpurie nu va re- zulta în nicio diferență în viteza medie.
2. Abordarea giratoriilor
Giratoriul este locul perfect pentru a economisi combustibil. Încă o dată, este vorba despre anticipare și despre
40 .................................................................................................................................................. august 2020



















































































   38   39   40   41   42