Page 26 - ZIUA CARGO
P. 26

   Încă o rectificare bugetară
Guvernul a mai făcut o derogare de la Legea responsabilității fiscal- bugetare, pentru a putea face încă o rectificare, în acest an.
 Eșalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
OUG 181: noi
prorogări de taxe
Guvernul a aprobat noi prorogări de termene pentru plata unor impozite și taxe, prin Ordonanța de Urgență (OUG) 181, care a modificat și completat, totodată, unele acte normative, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus.
 Astfel, firmele sau persoanele fizice își vor putea amâna pla- ta taxelor, până la data de 25 decembrie 2020, fără dobânzi și pe- nalități de întârziere. Tot până la ace- eași dată, se suspendă procedurile de executare silită prin poprire.
Totodată, termenul privind rambur- sarea TVA cu control ulterior a fost prorogat până la 25 ianuarie 2021.
O altă prevedere cuprinsă în OUG 181 privind unele măsuri fiscal-buge- tare este scutirea de la plata impozi- tului specific unor activități și pentru perioada rămasă până la sfârșitul anu- lui 2020. Contribuabilii care, până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, au depus declarația pri- vind impozitul specific aferentă semes- trului I al anului 2020 vor trebui să de- pună declarații rectificative.
Eșalonarea datoriilor, simplificată
Firmele și persoanele fizice vor putea aplica pentru procedura alterna- tivă simplificată de acordare a eșalo- nării la plată, pentru cel mult 12 luni, a obligațiilor bugetare principale și ac- cesorii, a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.
Totodată, a fost prelungită până la 25 decembrie perioada în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după de- clanșarea stării de urgență.
„Întrucât eșalonarea simplificată nu presupune constituirea de garanții, legiuitorul, în acord cu mediul de afaceri și ceilalți parteneri sociali, a instituit plata unei dobânzi. Nivelul dobânzii este redus la jumătate, respectiv 0,01% pe zi de întârziere, adică la 3,65% pe an (față de Codul de procedură fiscală, care prevede nivelul dobânzii de 0,02% pe zi de întârziere)”, precizează Ministerul Finanțelor.
Până la 25 decembrie 2020, or- ganele fiscale nu vor începe executa- rea silită, dând posibilitatea debitorilor
de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației sale fiscale.
Condiții și avantaje
Condiții:
a) să se depună cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa grafi- cul cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare
b) să nu înregistreze obligații buge- tare restante la data declarării stării de urgență și neachitate ulterior
c) să nu se afle în procedura in- solvenței
d) să nu se afle în dizolvare, potri- vit prevederilor legale în vigoare
e) să aibă depuse toate declarațiile fiscale
f) să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Avantaje:
• este o alternativă la măsurile fis- cale adoptate după intrarea în starea de urgență, pentru care perioada de aplicare încetează la data de 25 octombrie 2020
• este o procedură simplificată de acordare a eșalonării la plată, pentru contribuabilii care au fost buni platnici până la data intrării în starea de urgen- ță. Față de procedura normală de acordare a eșalonării, potrivit Codului de procedură fiscală, procedura și do- cumentele depuse de debitori sunt simplificate, în sensul că se acordă eșalonare numai în baza unei cereri, fără a fi depuse alte documente
• termenul de soluționare este mult diminuat – 5 zile de la data depunerii cererii, întrucât nu este necesară o
  26 ............................................................................................................................................ noiembrie 2020
ACTUALITATE






































































   24   25   26   27   28