Page 28 - ZIUA CARGO
P. 28

  Pot beneficia de eșalonarea simplificată și debitorii aflați în insolvență, pentru obligațiile curente născute după declararea stării de urgență, dar și cei care au eșalonare la plată, conform Codului de procedură fiscală.
  Debitorul poate solicita modificarea eșalonării prin includerea în eșalonare a obligațiilor născute după acordarea eșalonării la plată de 2 ori pe perioada eșalonării. Dacă debitorul pierde eșalonarea, poate solicita menținerea acesteia tot de 2 ori. Debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare, care poate cuprinde rate diferențiate de plată.
  analiză amplă asupra situației fiscale a debitorului
• se suspendă executarea silită pentru obligațiile bugetare ce fac o- biectul eșalonării la plată
• nu se constituie garanții, ținând cont de termenul scurt de acordare eșalonării la plată (12 luni), de situația dificilă cu care se confruntă contribua- bilii din perspectiva lichidităților finan- ciare mult diminuate față de perioada anterioară intrării în starea de urgență, precum și de necesitatea susținerii mediului de afaceri pentru revitalizarea activității
• nu se consideră a fi restante obli- gațiile bugetare pe perioada eșalonării la plată
• pe perioada eșalonării la plată, contribuabilii trebuie să achite toate obligațiile născute în această perioa- dă, cu posibilitatea de prelungire a termenelor de plată
• debitorul poate solicita, o singură dată pe perioada de valabilitate a eșa- lonării la plată, modificarea eșalonării la plată prin includerea în eșalonare a obligațiilor ce constituie condiție de menținere a valabilității acesteia
• debitorul poate menține eșalo- narea la plată, pierdută, o singură dată pe perioada de valabilitate a eșalonării la plată, respectiv în cele 12 luni de eșalonare.
Testele COVID-19, cheltuieli deductibile
Testele COVID-19 vor reprezenta cheltuieli deductibile. Contravaloarea cheltuielilor este suportată de angaja-
tor/plătitor, din inițiativa acestuia, pen- tru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salarii- lor, în scopul depistării și prevenirii răs- pândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfășurării activității în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada instituirii stării de urgență sau de alertă, potrivit legii.
Reducerea impozitului pe clădiri
Consiliile locale, respectiv CGMB, pot decide, până la 2 decembrie 2020, reducerea impozitului anual pe clădiri, cu o cotă de până la 50%, pentru cele nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie sau date în închiriere, comodat sau prin alt tip de contract, și respectiv scutirea de la taxa lunară pe clădiri.
Autoritățile locale care au adoptat hotărâri primesc posibilitatea să apro- be reducerea impozitului pe clădiri cu un procent mai mic de 50%, sau să aprobe creșterea procentului de redu- cere cu diferența de până la 50%.
În acest sens, se va putea adopta o nouă hotărâre de consiliu, în cazul celor care au adoptat hotărâri de scutire de la plata taxei pe clădiri doar pe perioada stării de urgență, pentru acordarea acestei facilități și pentru perioada stării de alertă.
Până la 21 decembrie 2020, pro- prietarii clădirilor, respectiv concesio- narii, locatarii, titularii dreptului de administrare sau de folosință, au obli- gația să depună o cerere de acorda- re a reducerii, însoțită de o declara- ție pe propria răspundere.
Restructurarea
Totodată, a fost modificată Ordo- nanța 6/2019, astfel: debitorul care dorește să își restructureze obligațiile bugetare are obligația de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenția sa, în perioada 8 august-31 octombrie 2019 și în perioada 1 fe- bruarie-30 septembrie 2020, precum și în perioada 1 noiembrie 2020-31 martie 2021, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de re- structurarea obligațiilor bugetare, și se adresează unui expert indepen- dent, în vederea întocmirii unui plan de restructurare și a testului credito- rului privat prudent.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
  28 ............................................................................................................................................ noiembrie 2020
ACTUALITATE












































































   26   27   28   29   30