Page 10 - Revista ZIUA CARGO
P. 10

    Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă:
„Drumul Expres Craiova-Pitești,
de 121 km, este unul dintre principalele obiective la capitolul transport rutier, aflat în programul de guvernare. Anul acesta, alocăm 760 de milioane de lei pentru acest proiect.”
INFRASTRUCTURĂ
Drumul Expres
Craiova-Pitești:
constructor și
pentru tronsonul 4
După o lungă perioadă de blocaj, licitația pentru construirea tronsonului 4 al Drumului Expres Craiova-Pitești a ajuns la final: CNAIR a desemnat câștigătorul, în urma reevaluării ofertelor, dispusă anul trecut de Curtea de Apel București. Este vorba despre Asocierea SA&PE Construct-Spedition UMB-Tehnostrade, care realizează și tronsoanele 2 și 3.
O ferta câștigătoare pentru con- struirea celor 31,8 km ce se vor întinde între localitățile Colonești și Pitești este de 617 milioa- ne de lei, iar finanțarea este asigurată
din fonduri europene.
Ministrul Transporturilor, Cătălin
Drulă, a declarat: „Îmi doresc ca proce- sul să nu mai fie tergiversat de alte contestații, iar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Ruti- ere (CNAIR) să semneze contractul cu antreprenorul”.
Lotul 1, executat 18%
Două dintre cele patru tronsoane sunt în lucru, iar unul se află în orga- nizare de șantier. De curând, în urma exproprierilor, a fost emisă autorizația de construire pentru aproximativ 5 km din tronsonul 1, care începe la Craiova și va avea în total 17 km.
„Deși contractul pentru acest lot este semnat de 2 ani, până astăzi e- xista autorizație doar pentru aproxima- tiv 9 km din lungimea totală, de 17 km. Motivul este interferența traseului din studiul de fezabilitate cu un câmp de sonde. Acum, se poate lucra pe mai bine de 80% din lungimea acestui tronson. În cursul primăverii, vom emite autorizația și pentru ultimii circa 3 km (km 1+850-km 5), după ce se finalizează exproprierile necesare pen- tru acest ultim sector”, a precizat Cătălin Drulă.
60% – Lotul 2
Șantierul cel mai avansat este cel de la tronsonul 2 Balș-Slatina, de 40 km, unde se află peste 700 de mun- citori și utilaje, pe ambele loturi. „Sta-
diul fizic al lucrărilor este de 68,13% pe lotul 1 și de 63,67% pe lotul 2. (...) Antreprenorul a finalizat, până acum, peste 78% din grinzile necesare pen- tru realizarea lucrărilor de artă. Amin- tim că grinzile și prefabricatele nece- sare execuției acestui tronson sunt produse în cadrul Fabricii de Grinzi proprie, amplasată în organizarea de șantier”, a transmis CNAIR.
„Ne așteptăm ca acest lot să fie gata la finalul acestui an, conform pro- misiunii constructorului. Pe tronsonul 3 Slatina-Colonești, constructorul român, același ca pe loturile 2 și 4, face or- ganizarea de șantier, iar în martie încep din plin lucrările, care se vor finaliza tot în 2022”, a arătat ministrul Drulă.
A0 Sud București: Lotul 1 intră în șantier
CNAIR a emis ordinul de începere a lucrărilor la Lotul 1, în lungime de 17 km, al Autostrăzii de Centură Bucureș- tiului Sud (A0), astfel că, acum, antre- prenorul turc Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret, care construiește și Lotul 2, de 16,3 km, are front de lu- crupe33kmdintotalulde55kmai semi-inelului sudic de autostradă, care va face legătura dintre A1 și A2.
Asocierea Spedition UMB-Tehno- strade-Artera Proiect a fost desemnată câștigătoarea contractului, pentru pro- iectarea și execuția Lotului 3, de 18 km, la aceeași dată cu antreprenorul turc al loturilor 1 și 2, iar până acum nu a finalizat proiectul. Potrivit contrac- telor, proiectarea fiecărui lot avea ter- men de 12 luni, iar execuția lucrărilor, de 30 de luni, după atribuire.
Contract pentru pasajul de la Drajna
CNAIR a semnat contractul pentru pasajul de la Drajna peste DN3A Lehliu- Fetești și magistrala de cale ferată Bu- curești-Constanța. „Astfel, vom scăpa de cozile la trecerea la nivel cu calea fe- rată și timpii mari de așteptare pe relația Slobozia-Autostrada A2-Călărași. Proiec- tul are o lungime de 2,7 km pe traseu nou, dintre care pasajul propriu-zis este de aproximativ 300 de metri. Termenul contractual este de 6 luni proiectare și 18 luni execuție, dar avem promisiunea constructorului că va face toate eforturile pentru a finaliza în avans față de termen”, a anunțat ministrul Transporturilor.
 10 .................................................................................................................................................. martie 2021
ACTUALITATE








































































   8   9   10   11   12