Page 12 - Revista ZIUA CARGO
P. 12

   RAR:
„Menținerea unui climat de siguranță în trafic a rămas una dintre principale preocupări ale Registrului Auto Român. Echipele noastre de control au fost, permanent, pe teren, pentru a identifica, alături de polițiștii rutieri, autovehiculele care, din cauza defecțiunilor tehnice, pot constitui un pericol pentru siguranța circulației.”
 Rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.
RAR: 45% dintre
mașinile verificate
în trafic, neconforme
Aproape jumătate dintre mașinile controlate în trafic, anul trecut, au fost depistate cu defecțiuni tehnice majore și au fost declarate neconforme. Inspectorii RAR au aplicat peste 20.300 de amenzi
și au retras peste 16.500 de certificate de înmatriculare.
Echipe mixte de la Registrul Auto Român (RAR) și Poliția Rutieră au verificat, la nivelul întregii țări, 64.096 de vehicule și au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, astfel că le-au declarat neconforme.
Cele mai multe nereguli au fost constatate la instalația electrică de ilu- minare-semnalizare (27,7%), emisiile poluante (21,1%), punți, jante, anvelo- pe și suspensie (12,9%), parbriz, gea- muri laterale, lunetă (11,7%).
Neconformități la sistemul de frâ- nare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule, iar în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție. În urma măsurătorilor efec- tuate, s-a constatat depășirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule.
3.274 vehicule, pericol iminent
de accident în trafic
Inspectorii RAR au depistat în trafic și vehicule cu defecțiuni pericu- loase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 3.274 dintre mașini (5,11%), s-a considerat că prezintă pericol iminent de acci- dent. „Toate aceste valori și procente cu referire la neconformitățile tehnice identificate trebuie tratate însă cu ma- ximă precauție, deoarece selectarea și oprirea acestor autovehicule în trafic se fac având drept criteriu principal existența unor indicii vizuale cu privire la neconformitățile acestora. Practic, în această categorie, noi am încadrat acele autovehicule care au prezentat deficiențe la sistemul de frânare, de
direcție, la punți sau la fuzete. În toate aceste cazuri, pericolul de accident era iminent”, a explicat directorul teh- nic al RAR, Claudiu Mija.
Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.
Peste 16.500
de certificate de înmatriculare, retrase
În urma controalelor mixte desfă- șurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 de vehicule și 269 de ITP au fost anulate.
„În situația în care una dintre mă- surile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redo- bândit numai după efectuarea unei in- specții tehnice specifice la reprezen-
tanțele RAR din țară”, precizează RAR.
73,38% dintre mașinile verificate în București și Ilfov aveau nereguli
În municipiul București și județul Ilfov au fost verificate, pe parcursul anului trecut, 4.181 de vehicule. Dintre aces- tea, 73,38% prezentau diferite neconfor- mități tehnice sau legate de acte și 504 (12,05%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor o- prite, în 19,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 7,63% aveau probleme legate de identificare și 4,57% aveau ITP fals, expirat sau anulat.
Inspectorii RAR au aplicat 2.916 amenzi și au retrase 2.441 de certifi- cate de înmatriculare.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
   12 .................................................................................................................................................. martie 2021
ACTUALITATE







































































   10   11   12   13   14