Page 21 - Revista ZIUA CARGO
P. 21

  Oboseala, epuizarea nervoasă pot duce la o serie de reacții precum: • reacții fiziologice – schimbări hormonale, metabolice, tulburări digestive, insomnii, reacții psihosomatice
• reacții psihice – pierderea capacității de raționalizare, dificultăți de concentrare, neliniște, iritabilitate
• reacții comportamentale în trafic – asumare necontrolată de risc, relații conflictuale în trafic, nehotărâre, agresivitate – inclusiv agresivitate verbală, consum de alcool, timp de reacție crescut.
  munitatea de șoferi poate amplifica sau ameliora consecințele negative la nivelul individual al șoferului.
Cum pot gestiona transportatorii (inclusiv dispecerii) situația de la granițe?
În primul rând, transportatorii tre- buie să comunice cu șoferii, să păs- treze calmul acestora. Discuțiile, deci o atitudine deschisă față de problema cu care se confruntă șoferul și căuta- rea soluțiilor cresc încrederea șo- ferului, diminuează stresul. Astfel, șo- ferul poate să treacă mai ușor peste
timpul de așteptare, peste inconve- nientele legate de acesta, tocmai prin faptul că angajatorul îi transmite, ast- fel, că îi pasă de el, că nu îl lasă singur la graniță. Comunicarea cu șoferul presupune, pentru a fi utilă, și comu- nicarea unor informații reale, corecte, care să depășească sfera confuziilor, a zvonisticii, în general.
Ne confruntăm cu creșterea alarmantă a șoferilor care își pierd viața la locul de muncă, în cabina camionului, în parcări, cauza fiind naturală (atac cerebral, infarct miocardic etc.).
De asemenea, a crescut și numă- rul șoferilor profesioniști care au pro- dus accidente de circulație, pe fondul unor probleme grave de sănătate, apărute în timp ce se aflau la volan.
Pe lângă cauzele deja cunoscute (dorul de familie, sedentarismul, mân- catul haotic și nesănătos, consumul excesiv de cafea și energizante etc.), există și unele cauze colaterale ale deceselor șoferilor, în timpul activității. În acest sens, poate fi menționat stre- sul cauzat de profesie, dar și cel pro- vocat, de mai bine de un an, de pan- demia de coronavirus, care poate fi
extrem de puternic, pentru unii șoferi. Frica și anxietatea despre boală pot fi copleșitoare și pot cauza emoții pu- ternice.
Nu este simplu, transportatori și șoferi, să depășim situațiile nou create de al treilea val al pandemiei. Impor- tant este să încercăm să gândim pozi- tiv, să reușim să diminuăm consecin- țele psihice inerente acestei noi situații.
psiholog pr. Cristian SANDU
cabinet de psihologie autorizat psih.cristian.sandu@gmail.com 0751.364.575
PUBLICITATE
  



















































































   19   20   21   22   23