Page 37 - Revista ZIUA CARGO
P. 37

  Dan Moldoveanu
specțiilor tehnice periodice ale vehicu- lelor, fără ca acestea să se prezinte în stație. Acesta ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând, totodată, persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum și persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit și ar fi stabilit cum se împărțeau banii. Con- cret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societății, precum și repre- zentantului RAR Vaslui, inculpatul U.M., care asigura protecția grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de nereguli constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice. Ceilalți inculpați, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relația cu clienții care urmăreau să rezolve în- scrierea unei inspecții tehnice perio- dice, fără prezentarea vehiculelor (au- toturisme, remorci, dube sau vehicule de mare tonaj). De regulă, se perce- peau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu se aflau în țară. În- trucât stația din Bârlad nu este auto- rizată decât pentru ITP pentru catego- ria a II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte stații autorizare RAR, pentru situații în care era necesară inspecția unor vehicule de mare tonaj (peste 3.500 kg), din categoria a III-a. Astfel, a fost identificată o stație ITP din județul Ba- cău la care inspectorul tehnic, incul- patul A.S., în aceeași manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categoria a III-a.
Certificatele de înmatriculare și cer- tificatul de inspecție corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poștă rapidă.
Activitățile nelegale expuse ante- rior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din cadrul RAR Vaslui.
În acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul U.M. (în perioada august 2020-aprilie 2021) și inculpatul S.D. (în perioada august 2020 până în decem- brie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau in-
direct, de la inspectorii tehnici din ca- drul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani, în cuantum de 100 de euro, ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat mă- surile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referi- toare la activitățile de control desfă- șurate pentru ca aceștia să-și poate lua măsuri de precauție.
La data de 22 aprilie 2021, Tribu- nalul Vaslui a dispus arestarea preven- tivă a 6 dintre cei 7 inculpați pentru 30 de zile, unul fiind arestat la domi- ciliu, iar, în urma contestației, 5 incul- pați au primit arest preventiv și unul arest la domiciliu.
Pericolul a trecut iar...
Vă vine a crede că, în timp ce dumneavoastră vă mențineți perma- nent în stare bună de funcționare autovehiculul pe care-l conduceți, efectuând toate reparațiile la timp, pentru a beneficia de o exploatare în condiții de siguranță deplină, altora nu le pasă nici de ei, nici de semenii lor și „fentează” legea, putând foarte ușor să-i asimilăm dezaxaților social, nu doar infractorilor? Aceștia fac parte din acel nucleu dur care se ghidează în viață după sintagma „mie nu mi se poate întâmpla”.
Atunci când vedem sau auzim des- pre un accident auto cauzat de proble- me tehnice, înainte de a fugi cu gân- dul de la acesta, hai să ne oprim o clipă și să ne întrebăm dacă am fi putut vreo- dată face ceva pentru a trăi într-o lume mai bună... mai corectă, dacă am fi putut preveni... Dacă am ști ceva despre o altă „grupare a morții pe roți”, ce am face? Am sesiza? Sau am aștepta ca un „monstru” care nu a „trecut RAR-ul” să omoare un om drag nouă?
Dacă tu, cititorule, consideri că drep- tul la viață este unul sacru și te consideri un transportator și un cetățean onest, apără viața și sesizează la Call center- ul anticorupție 0800.806.806 orice infracțiune de corupție.
Al dumneavoastră prieten, Dan MOLDOVEANU comisar-șef de poliție Direcția Generală Anticorupție
infracțional organizat, luare de mită în formă continuată (autorat sau compli- citate), trafic de influență, fals intelec- tual sau instigare la fals intelectual, dare de mită.
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar, cu interdicția de a exercita activitatea și de a părăsi ju- dețul Vaslui, față de S.D., inspector din cadrul RAR Vaslui, pentru infrac- țiunile de constituire a unui grup in- fracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pen- tru sine ori pentru altul un folos necu- venit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată.
Roluri bine stabilite
Dincolo de coperțile dosarului pe- nal, aflăm că inculpatul V.I., inspector tehnic autorizat în cadrul unei stații ITP din Bârlad, ar fi inițiat constituirea unui grup infracțional organizat împre- ună cu alte persoane, în scopul să- vârșirii de infracțiuni de luare de mită, trafic de influență și fals intelectual. În perioada iunie 2020-aprilie 2021, incul- patul ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecțiilor teh- nice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea in-
 mai 2021 ...................................................................................................................................................... 37
 ACTUALITATE

















































































   35   36   37   38   39