Page 62 - revista ZIUA CARGO
P. 62

#tbt 10 ani
Transportul de
pasageri, în 2011
În episoadele RETRO din edițiile anterioare, am reamintit cum stăteau lucrurile în materie de transporturi generale și logistică,
acum recapitulăm cele mai importante repere ale transportului
de persoane de la mijlocul anului 2011.
  RETRO
Legislație și control
„La transportul de persoane, sunt sute de autocare și microbuze care au rămas fără numere de înmatriculare, iar operatorii care le dețineau au primit sute de milioane de lei amendă (pentru fiecare mașină). De ce? Pentru că a apărut o lege «anti-piraterie», care acționează exact împotriva celor pe care ar trebui să îi protejeze.”, puncta Radu Borcescu, în editorialul său.
● „Liberalizarea” se vedea mai aproape ca niciodată. Ordonanța privind transporturile rutiere, pe care Guvernul trebuia să o emită în vara respectivă, putea prevede liberalizarea transportului național de călători, ceea ce născuse multă tensiune în piață.
Evenimentul Euro Controle Route
● Agresiunea în trafic și fraudele privind tahograful digital au reprezentat subiectele principale de discuții, cu ocazia schimbului multilateral de experiență desfășurat, în aprilie 2011, la București, organizat sub egida organismului european Euro Controle Route (ECR).
Piață
● Guvernul renunța la privatizarea integrală a TAROM și la vânzarea de pachete minoritare ale aeroporturilor din București și Timișoara, astfel că intenționa să cedeze maximum 20% din acțiunile TAROM prin listare la Bursă, sau prin vânzarea pachetului unui investitor strategic, se arăta în scrisoarea de intenție convenită de Guvernul Boc (II) cu FMI.
● Carpatair extindea operațiunile din Constanța, prin lansarea unei curse directe către Istanbul, cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.
Magda Peșu
     62 ...................................................................................................................................................... iulie 2021


















































































   60   61   62   63   64