Adio, preț plafonat la carburanți în Ungaria! Guvernul Orban a renunțat

Ungaria a renunțat în 7 decembrie, la plafonarea prețului carburanților, după un an și aproape o lună (noiembrie 2021) de la adoptarea acestei măsuri de către Guvernul de la Budapesta, în scopul protejării populației în fața scumpirilor.

sursă foto: MTI

Hotărârea premierului ungar Viktor Orban a fost luată la recomandarea companiei naționale de petrol şi gaze MOL, care a arătat că, pe fondul restricțiilor privind achiziționarea de ţitei rusesc și al creșterii cererii, nu mai poate asigura necesarul de carburanți. MOL redusese livrările către benzinării, încă de aproape două săptămâni, iar oamenii au intrat în panică și au format cozi kilometrice, în ultimele zile.

Guvernul a anunțat decizia de renunțare la plafonarea prețurilor la carburanți, cu mai puțin de o oră înaintea intrării în vigoare a actului normativ. 

Imediat, preţul benzinei a urcat de la 1,17 euro pe litru (480 de forinţi) la 1,56 euro/l (640 de forinţi), iar cel al motorinei a ajuns la 1,70 euro/l (699 de forinţi).

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban: „Rezultatul sancţiunilor Bruxelles-ului e că nu mai putem asigura pentru familiile ungare un preţ la benzină de 480 de forinţi, la benzinăriile din ţară. Aşa că guvernul a acceptat propunerea MOL şi anulează plafonarea preţurilor la benzină”.

Zsolt Hernadi, preşedintele companiei MOL: „Cererea a crescut masiv şi s-a instalat panică. Doamnelor şi domnilor, MOL a rezistat până acum. Nu aveam ce face altceva pentru a putea asigura livrările de combustibil în Ungaria”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.