Angajații CFR protestază în fața MTI pentru salarii mai mari

Angajații CFR protestează, în 31 martie, în fața sediului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), cerând majorarea salariilor cu 35%, în două tranșe.

Potrivit federațiilor sindicale, prima tranșă a majorării ar fi trebuit să fie de 11% și să intre în plată începând cu data de 1 aprilie, reprezentând indexarea cu rata inflației, iar a doua, începând cu 1 ianuarie 2023, astfel încât să fie aplicate prevederile legii privind statutul personalului feroviar.

Numai că bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pentru anul 2022 a fost deja adoptat de Guvern, în 25 martie, și prevede pentru angajații SNTFC CFR Călători o creştere salarială de 5,73%, faţă de anul 2021, dar în acelaşi timp o scădere reală cu 0,06% a venitului lunar.

Ceferiștii mai cer ca revizia locomotivelor și vagoanelor CFR Călători să se facă la timp. Din cele 600 de locomotive care circulă în prezent, 500 au reviziile restante. Ei au solicitat și achiziția de trenuri noi. La CFR Călători, ultima achiziție de material rulant nou a avut loc în perioada 2001-2004, când au fost cumpărate cele 120 de „săgeți albastre„.

Protestatarii au anunțat că, dacă solicitările lor nu sunt luate în seamă de autorități, iau în calcul oprirea lucrului în perioada următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.