Aplicația GPS pentru e-Transport: Sancțiunile, de la 1 septembrie (MF)

Ministerul Finanțelor anunță, în 2 iulie, finalizarea aplicației de monitorizare GPS pentru RO e-Transport, cu precizarea că aceasta „este în proces de avizare, urmând ca până la cel târziu la 15 iulie 2024 să fie operațională și să poată fi descărcată de utilizatori”.

Reamintim că, de la 1 iulie, au intrat în vigoare sancțiunile pentru neutilizarea aplicației GPS. Însă MF și ANAF amână acum aplicarea lor, până la data de 1 septembrie a.c.

Aplicația, prin intermediul căreia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri, a fost deja încărcată pe platformele Apple Store și Google Play.

Precizările MF și ANAF:

„În acest context, în perioada 15 iulie-31 august 2024, aplicația este în perioada
de testare a parametrilor tehnici. Astfel, prevederile art. 13^1 lit. d) și e) din OUG nr. 41/2022 se vor aplica începând cu data de 1 septembrie 2024.

Reamintim că, pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO eTransport preia date din sistemele de poziționare GPS, în situația în care autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situații, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost încărcate specificațiile tehnice necesare.

În caz contrar, autovehiculele trebuie să fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este instalată aplicația, dezvoltată de CNIF.

Operatorul de transport rutier are obligația să asigure transferul datelor de poziționare a vehiculului de transport care fac obiectul declarației din sistem, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin RO e-Transport”.

Precizări privind amânarea sancțiunilor pentru operatorii economici autorizați:

„Reamintim că, în cadrul ședinței de Guvern din 28 iunie 2024, s-a decis prin OUG 87/2024 amânarea aplicării sancțiunilor prevăzute de legislația e-Transport, până la 1 ianurie 2025, doar pentru operatorii economici autorizați potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (U.E.) nr. 952/2013.”

Documentația, aici:

https://mfinante.gov.ro/ro/web/etransport/informatii-tehnice

  

Download

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.