Bani pentru reabilitarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța

Guvernul a aprobat, în ședința din 14 aprilie, alocarea sumei de 200 de milioane de lei pentru reabilitarea și operaționalizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța.

Astfel, bugetul CFR a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
 
Această sumă va fi folosită pentru:
 
– finanțarea integrală a lucrărilor pe 35 de linii care vor fi eliberate în perioada imediat următoare;
– asigurarea bugetului pentru demararea licitațiilor și pentru contractarea lucrărilor pentru celelalte linii aflate în port;
– plata lucrărilor executate în primele luni după contractare.
Programul de reabilitare are ca scop:
– facilitarea preluării fluxurilor de marfă suplimentare inclusiv a celor provenite din zona de conflict;
– dezvoltarea transportului multimodal, și implicit a activității Portului Constanța, cu efecte imediate pentru susținerea economiei.
 
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei şedinţei de Guvern: „Am discutat de măsurile pe care le-am luat, astfel încât Portul Constanţa să-şi mărească tot ceea ce ţine de infrastructura de operare. În această infrastructură componenta feroviară joacă un rol foarte important. Am identificat banii necesari şi, astfel, prin hotărârea de astăzi vom aloca 200 de milioane de lei pentru a putea să operaţionalizăm ceea ce ani buni de zile a fost blocat de vagoanele care au zăcut efectiv pe liniile din interiorul feroviare din Portul Constanţa. Prin această măsură vom continua să asigurăm ritmul şi capacitatea tuturor activităţilor de transport din port”.
 
În Stațiile Constanța Port Zona A, Constanța Port Zona B și Constanța Port Mol 5, din zona Portului Constanța, administrate de Compania Națională de Căi Ferate „CFR” , în grupele de primiri/expedieri trenuri în/și din rețeaua de cale ferată, în grupele de manevră, garare și acumulare vagoane există linii de cale ferată care nu se află în exploatare, care au restricții sau pe care staționau 743 de vehicule feroviare, ce nu mai erau apte de circulație, multe dintre acestea fiind defecte sau în stare de degradare. După finalizarea procedurilor de mutare a acestora de pe liniile de cale ferată, se impune implementarea în regim de urgență a unui program de reabilitare a acestora linii în cadrul programului de întreținere gestionat de CN CF CFR.
 
„Implementarea urgentă a acestor măsuri va facilita preluarea fluxului de marfă suplimentar, provenit din zona de conflict si nu numai, contribuind pe lângă dezvoltarea transportului multimodal și la dezvoltarea activității Portului Constanța, aflat în competiție cu alte porturi din zona Mării Negre, cu efect imediat în susținerea economiei naționale”, se precizează în comunicatul Guvernului.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.