Cargus, medaliată cu argint pentru managementul sustenabilității

Compania Cargus a fost distinsă cu medalia de argint de EcoVadis, un reper la nivel internațional în materie de rating și certificare, pentru eforturile susținute în adoptarea practicilor responsabile în domeniul sustenabilității și eticii în afaceri.

Monica Buiciuc

Este al doilea an consecutiv în care Cargus este evaluată și premiată de EcoVadis.  În 2022, compania a primit medalia de bronz, fiind prima recunoaștere a angajamentului pe termen lung pe care compania și l-a asumat în implementarea practicilor sustenabile. 

Precizările transmise ZIUA CARGO:

EcoVadis a evaluat performanța Cargus luând în considerare 4 piloni principali: mediu, drepturi umane fundamentale la locul de muncă, etică și achiziții sustenabile, categorii unde compania a înregistrat progrese considerabile, care au poziționat-o în topul organizațiilor analizate. 

Astfel, Cargus se situează în top 11% companii din industria de transport și curierat în ceea ce privește achizițiile durabile și în top 2% companii pentru abordarea etica în afaceri. Conform scorului general, Cargus se află în top 18% companii din industria transportului poștal, curierat și transport multimodal și este singura companie de curierat din România certificată EcoVadis.

„Ne onorează o astfel de distincție, precum cea acordată de EcoVadis, pentru că reprezintă o confirmare a eforturilor noastre de a adopta practici de business sustenabile. Am început această transformare acum aproximativ doi ani, am investit în câteva direcții importante – înlocuirea flotei proprii, dezvoltarea rețelei de livrare out of home și implementarea la nivel organizațional a principiilor ESG. Ne-am asumat angajamentul de a deveni un jucător care își desfășoară activitatea cu responsabilitate pentru binele generațiilor viitoare, fiind un obiectiv strategic pe termen lung pentru Cargus și vom continua să investim în această direcție”, a declarat Monica Buiciuc, head of Sustainability & Compliance Cargus.

De asemenea, începând cu luna mai, Cargus a fost acceptată în United Nations Global Compact (UNGC), o rețea globală de peste 17.000 de companii din 166 de țări, care se angajează să construiască un viitor durabil. UNGC oferă companiilor un cadru de evaluare, definire, implementare, măsurare și comunicare a strategiei de sustenabilitate. 

 

Aceste rezultate reflectă eforturile semnificative, din ultimii 2-3 ani ai companiei de curierat, de a-și alinia principiile de sustenabilitate și etică la standardele internaționale și trendurile globale. Compania a început să își înnoiască flota de vehicule cu mașini hibride în 2021, cu obiectivul de a-și reduce amprenta de carbon și de a contribui la protejarea mediului înconjurător. 

În plus, Cargus a dezvoltat în ultimii doi ani propria rețea de livrare out-of-home, care reprezintă o soluție sustenabilă pentru expedieri și retururi. Astăzi, rețeaua națională Cargus SHIP & GO numără aproximativ 3.000 de puncte (de tip PUDO și lockere) și reprezintă o soluție eficientă de gestionare a resurselor implicate (timp, combustibil, ore curier) în procesul de livrare. Punctele SHIP & GO au acoperire națională, densitate mare și funcționează în spații deja existente, așa că nu au fost necesare investiții și cheltuieli suplimentare. De asemenea, lockerele Cargus, dezvoltate în parteneriat cu SwipBox, sunt alimentate cu baterii și au o durată de viață de până la 10 ani, diminuând impactul asupra mediului pe termen lung.

Cargus este, totodată, o companie care promovează diversitatea și incluziunea la locul de muncă, având un procent semnificativ de angajați femei și o structură de conducere echilibrată. 46.5% din totalul angajaților sunt femei, iar 4 din 10 poziții de management sunt deținute de acestea (date valabile la finalului anului 2022). Mai mult, structura actuală a consiliului de administrație este formată din 12 membri, dintre care 7 sunt bărbați, iar 5 membri sunt femei. În cei peste 30 de ani de prezență pe piața din România, Cargus a depus constant eforturi să creeze un mediu de lucru echilibrat și să fie o companie atractivă pentru angajați, indiferent de specializare, nivel de educație, rolul ocupat, sex, vârstă sau religie. 

În cadrul eforturilor sale de a promova dezvoltarea durabilă a companiei, Cargus acordă o atenție deosebită evaluării furnizorilor conform standardelor ESG. Colaborarea cu parteneri și furnizori care împărtășesc aceleași  valori și principii devine esențială în acest proces. Cargus se asigură că furnizorii de bunuri și servicii sunt supuși unei evaluări ESG pentru a asigura responsabilitatea socială pe întregul lanț de aprovizionare.

În plus, în cursul acestui an, Cargus a inițiat parteneriate cu mai multe organizații non-guvernamentale precum Let’s Do It, Romania!, Viitor Plus, Casa Bună, Together for Humanity și Fundația Inocenți. Împreună cu aceste ONG-uri, Cargus va implementa proiecte în domeniul mediului și educației, contribuind astfel la promovarea valorilor sale în comunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.