CE aprobă reintroducerea unei scheme de ajutor de stat a României

Comisia Europeană (CE) a aprobat, în 8 aprilie, reintroducerea schemei de ajutor de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Precizările CE:

Sprijinul, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, a fost reintrodus până la data de 30 iunie 2024, fiind aprobat în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranzițiepentru ajutoarele de stat adoptat de Comisie, la 9 martie 2023, și modificat la 20 noiembrie 2023.

Ajutorul va fi sub formă de garanții și de granturi directe și urmărește să asigure faptul că întreprinderile afectate de perturbările economice provocate de război au în continuare la dispoziție o lichiditate suficientă.

Comisia a aprobat inițial această schemă la 9 septembrie 2022, iar prima reintroducere a acesteia a fost aprobată la 26 ianuarie 2023 și a expirat la 31 decembrie 2023. În temeiul schemei reintroduse, a

Comisia a constatat că schema României, astfel cum este reintrodusă, îndeplinește în continuare condițiile stabilite în Cadrul temporar de criză și de tranziție. În special, ajutorul (i) nu va depăși 280.000 de euro per întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agricol, 335.000 de euro per întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii și 2,25 milioane de euro per întreprindere care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare. De asemenea, ajutorul va fi acordat până cel târziu la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema reintrodusă a României este în continuare necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în Cadrul temporar de criză și de tranziție. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.