CFR Marfă, anunț nou de vânzare vagoane prin „înțelegerea părților”

CFR Marfă a publicat,în 29 septembrie, un nou anunț de vânzare a bunurilor aflate sub sechestru ANAF, conform art. 248 din Codul de procedură fiscală.

Sunt propuse pentru valorificare prin „înțelegerea părților”, după modelul „asa cum sunt, acolo unde sunt”, 5.904 vagoane de marfă și 368 de locomotive.

Data limită de depunere a ofertelor este 12 octombrie 2023, ora 12:00 .

În urmă cu o zi, CFR Marfă anunța că a încasat 55,24 milioane de lei din vânzarea a 45 de locomotive şi 56 de vagoane, din totalul de 7.157 de vagoane şi 508 locomotive pentru care a fost publicată intenţia de valorificare a activelor excedentare, demarată în 6 iulie.

Sumele sunt folosite exclusiv pentru stingerea ajutorului de stat, declarat nelegal prin decizia Comisiei Europene și a cărui valoare ce trebuie rambursată a ajuns, în prezent, la 3,63 miliarde de lei, prin adăugarea dobânzilor.

Firmele declarate eligibile care au achitat bunurile ofertate au fost: Banat Green Trading (2 locomotive), Laromet Transib (2 locomotive), Marsim Strei (2 locomotive), Tehnotrans Feroviar (o locomotivă), Ukrainian Global Trading (o locomotivă), Vest Trans Rail (o locomotivă), GFR (31 locomotive), Magro Util (o locomotivă), Nitramonia (52 vagoane), Tim Rail Cargo (4 vagoane) şi Unicom Tranzit (4 locomotive).

„Procesul de valorificare va continua, astfel că, în cursul lunii septembrie, anunţul de valorificare va fi republicat pe site-ul www.cfrmarfă.com pentru vagoanele şi locomotivele rămase neachiziţionate. Având în vedere faptul că CFR Marfa a reuşit să valorifice active excedentare la valori superioare celor evaluate, oferta va fi reluată până la epuizarea lotului de vagoane şi locomotive scos iniţial spre valorificare”, precizează operatorul feroviar național.

CFR Marfă a iniţiat un proces de privatizare, în anul 2013, care nu a fost finalizat şi a presupus, la momentul respectiv, majorarea capitalului social prin conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale ale companiei administrate de către ANAF, precum şi preluarea obligaţiilor fiscale ale CFR către ANAF, în contul datoriilor CFR Marfă către administratorul de infrastructură.

Aceste sume au fost considerate de Comisia Europeană drept ajutor de stat ilegal şi trebuie rambursate. În martie 2022, odată cu aprobarea actului adiţional la Concordatul preventiv, valoarea totală a ajutorului de stat a ajuns la 3,8 miliarde de lei, ca urmare a acumulării de dobânzi penalităţi şi a întârzierii deciziei de stabilire a modalităţilor de recuperare a ajutorului de stat.

Pe 21 iulie, directorul general al CFR Marfă, Daniel Apostolache, a anunţat că cifra de afaceri a crescut cu 37%, în primul semestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, iar compania se află cu plata la zi către toţi furnizorii de servicii, precum şi cu toate taxele aferente activităţii curente.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.