Codul fiscal, modificat prin OUG 74: Noile taxe se vor aplica mai rapid

Guvernul a adoptat, în seara de 20 septembrie, Ordonanța de urgență (OUG) pentru modificarea articolului 4, alin. (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât noile taxe și majorările altora existente, prevăzute în proiectul de lege pe care premierul Marcel Ciolacu își va angaja răspunderea în Parlament, să poată intra în vigoare imediat. 

Noua OUG 74/2023 a fost publicată imediat în Monitorul Oficial nr. 850.

„Articol unic. — La articolul 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

(4) Fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României, precum și modificările și/sau completările prin care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, exclusiv în situații extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit tratatelor Uniunii Europene și regulamentelor subsidiare agreate la nivel european.”

România se află în procedura de deficit excesiv, în condiţiile în care a înregistrat un deficit bugetar de 4,4% din PIB în anul 2019, iar conform recomandării formulate de CE şi adoptată de Consiliu în iunie 2021, România trebuie să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până cel târziu în 2024, ţintele de deficit ESA stabilite de Consiliu fiind de 4,4% din PIB pentru 2023 şi 2,9% din PIB pentru 2024, precizează Ministerul Finanțelor.

În Nota de fundamentarese arată că„ în lipsa unor măsuri fiscal bugetare atât pentru gestionarea eficientă a veniturilor bugetare, cât şi pentru eficienţa utilizării fondurilor alocate finanţării cheltuielilor publice, nivelul prognozat al deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB, ceea ce în valoare absolută reprezintă 109,44 miliarde lei cu consecinţe imediate asupra creşterii costurilor finanţării deficitului bugetar dar şi asupra fondurilor alocate pentru investiţii în cadrul Politicii de Coeziune cu un buget alocat de 46 miliarde euro, cât şi asupra fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu un buget alocat de 29,33 miliarde euro”.

În opinia ministrului Marcel Boloș, numai prin aplicarea imediată a noilor taxe și impozite „se va evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi Politica de Coeziune sau de creştere a costului finanţărilor pentru refinanţarea datoriei publice şi pentru finanţarea deficitului bugetar”.

El a precizat, la finalul ședinței Executivului, că România riscă să piardă 75 de miliarde de euro (46 de miliarde de euro din Politica de Coeziune şi 29,3 miliarde de euro din PNRR), dacă nu implementează pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.