Consiliul Concurenţei: Preţurile la pompă reflectă cotaţiile Platts

Consiliul Concurenţei nu a descoperit nereguli din partea benzinarilor în stabilirea preţurilor carburanţilor în staţiile de alimentare, ci doar o diferenţă de câteva zile a evoluției acestora în funcție de cotaţiile internaţionale Platts pentru benzină şi motorină.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Autoritatea de concurență a reanalizat modul în care modificările cotaţiilor internaționale se reflectă în preţurile la pompă în România.

Precizările Consiliului Concurenței:

Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 – iunie 2022, a confirmat observaţiile anterioare (perioada 2016-2018) şi anume că preţurile din România urmează atât creşterile, cât şi reducerile cotaţiilor internaţionale.„Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol.

Aşadar, atunci când cotaţiile internaţionale Platts la benzină şi motorină cresc, se majorează şi preţul la pompă al carburanţilor în România, iar când cotaţiile scad, se diminuează preţul acestora în staţiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării preţurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creşterea, cât şi la scăderea cotaţiei internaţionale de referinţă Platts.

O transmitere asimetrică a modificărilor cotaţiilor Platts în preţurile carburanţilor ar fi reprezentat un indiciu al existenţei unor comportamente de piaţă incorecte.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard şi motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziţie de următorii furnizori de carburanţi: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.