COTAR critică prelungirea asigurărilor de garanții emise de City Insurance

COTAR critică decizia Guvernului luată prin Ordonanță de urgență, în 6 mai, de prelungire cu încă două luni a valabilității asigurărilor de garanții emise de societatea City Insurance, aflată în faliment.

Ordonanța a modificat art. 262, alin. 3 indice 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi pentru modificarea OUG nr. 19/2022 privind unele măsuri privind garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

„Întreg procesul de adoptare a măsurii s-a desfășurat cu o eficiență rar întâlnită în activitatea autorităților române, în ultimii 30 de ani, și la care cetățenii de rând pot doar să viseze, atunci când sunt în discuție măsuri care ar fi luate în favoarea lor”, spun cei de la COTAR, care îi transmit peședintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, că „unii”  colegi parlamentari par a încerca să-și folosească influența în defavoarea celor care i-au votat. Asigurații/păgubiții nu vor uita asta!”.

Iată precizările transmise ZIUA CARGO:

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a luat act, cu indignare, de măsurile discriminatorii adoptate recent în domeniul asigurărilor, prin care de unii decidenți aflați vremelnic în funcțiile primite prin votul cetățenilor  au arătat încă o dată că interesele electoratului sunt insignifiante, în comparație cu interesele marilor companii și ale entităților de stat.

Potrivit informațiilor publicate vineri, 06.05.2022, Guvernul României a decis să prelungească cu încă 2 luni valabilitatea asigurărilor de garanții emise de societatea City Insurance. Întreg procesul de adoptare a măsurii s-a desfășurat cu o eficiență rar întâlnită în activitatea autorităților române în ultimii 30 de ani și la care cetățenii de rând pot doar să viseze, atunci când sunt în discuție măsuri care ar fi luate în favoarea lor.

Celeritatea ar fi fost de aplaudat, dacă la fel ar fi stat  lucrurile și atunci când este vorba despre adoptarea unor măsuri similare care să-i protejeze și pe cei 500.000 de cetățenii care au încă asigurări valabile la City Insurance. Însă pentru aceștia din urmă și alte sute de mii de cetățeni care au calitatea de pagubiți și, automat, de creditori de asigurări, sunt refuzate și cele mai elementare drepturi, cum ar fi respectarea hotărârilor judecătorești prin care asigurătorul City Insurance a fost obligat să le achite despăgubirile datorate de ani de zile. 

COTAR reamintește că proiectul legislativ înregistrat la Camera Deputaților cu nr. Pl-x 511/2021, vizând modificarea Legii Fondul de Garantare a Asiguraţilor – FGA (Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative), cuprinde și un amendament care impune FGA să respecte și hotărârile judecătorești pronunțate împotriva asigurătorului, atunci când soluționează cererile de plată. Zeci de mii de  păgubiți au promovat acțiuni în justiție, investind resurse importante de timp, bani, energie etc., pentru a obține o hotărâre judecătorească prin care să oblige la plată asigurătorul City Insurance, intrat între timp în faliment din cauza „bunei supravegheri” realizate de vechile conduceri ale ASF din ultimii 10 ani. 

Domnule președinte al Camerei Deputatilor, nu este deloc în regulă ceea ce fac unii dintre colegii dvs. și tare ne temem că vorbim din nou despre niște jocuri de culise, la limita legii. Să refuzi adoptarea unui proiect de lege care protejează consumatorii care au câștigat în instanță despăgubirile refuzate acum la plată de FGA, pe motiv că nu există cadru legal, reprezintă o mare nedreptate la care, din păcate, unii dintre colegii dvs. par să fie complici în mod direct. Va reamintim că sute de mii de păgubiți sunt afectați de falimentul celui mai mare tun financiar din istoria României, iar unii membri din Parlamentul României ne-au demonstrat că uneori, chiar și în situații care cer maximă responsabilitate, se comportă exact precum acționarii societății City Insurance!

Spre deosebire de situația companiilor de stat, gravele dificultăți suportate de sute de mii de consumatori / păgubiți nu au fost considerate suficient de urgente încât să justifice o soluționare la fel de rapidă, pe calea unei Ordonanțe de Urgență aprobată în timp record. Ba mai mult, în mod inexplicabil, deși proiectul Pl-x nr. 511/2021 a fost înregistrat pe ordinea de zi a ședinței plenului Camerei Deputaților din data de 04.05.2022, în cele din urmă acesta a fost scos de pe lista inițiativelor supuse votului final, prin demersuri și înțelegeri pe cât de obscure, pe atât de păguboase pentru  cetățenii de rând. Mai grav, potrivit informațiilor oferite ca răspuns la solicitările de clarificare ale COTAR, proiectul nu se regăsește nici pe ordinea de zi a ședințelor următoare ale plenului Camerei Deputaților, acesta „dispărând” cu totul din circuitul procedurii de adoptare.

COTAR consideră a fi inacceptabil acest tratament lipsit de respect față de cetățenii-creditori de asigurări și solicită explicații urgente din partea președintelui PSD și al Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, de la toate persoanele implicate, dar și luarea tuturor măsurilor pentru corectarea de îndată a acestor derapaje deosebit de păguboase pentru cetățeni. De asemenea, solicităm Guvernului să introducă în Ordonanța de urgență pregătită măsuri care să prevadă prelungirea cu 2 luni și a celorlalte polițe de asigurări (RCA, CASCO, etc) cumpărate de cei 500.000 de asigurați la City Insurance, care ar urma să expire pe 11 mai, nu doar a polițelor de garanții.

Nu în ultimul rând, de vreme ce există această preocupare pentru efectele nocive produse de falimentul unuia dintre cei mai mari asigurători de pe piață – City Insurance -, reamintim că în prezent există o altă societate de asigurări care deține aproximativ jumătate din cota de piață și care pare determinată să urmeze modelul de business care a dus City Insurance în situația existentă acum. Ne așteptăm, totuși, ca măcar de data aceasta autoritățile Statului Român să ia măsuri de corecție înainte de producerea unui nou colaps și nu ulterior. Sperăm ca interesele domnului președinte Marcel Ciolacu sunt aceleași cu ale cetățenilor români și că nu își va aduce aminte de electorat doar o dată la 4 ani, când suntem chemați să votăm. Suntem convinși că și astazi pot fi realizate intervenții prompte pentru corectarea derapajelor unor colegi  din Parlament, care par a fi uitat voturile primite și responsabilitățile care le revin. 

Poate că atât frauda de la City Insurance, în mod inexplicabil nedescoperită ani la rând de conducerea ASF, cât și înțelegerile de culise care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în Parlamentul României, pe tema proiectului de lege Pl-x nr. 511/2021, ar trebui să facă obiectul investigației Direcției Naționale Anticorupție! Domnule Ciolacu, niște colegi de-ai dvs, din Parlamentul și din Guvernul României, par a încerca să-și folosească influența în defavoarea celor care i-au votat. Cetățenii nu vor uita atitudinea dumneavoastră și a PSD față de proiectul de lege Pl-x nr. 511/2021 și față de propunerea discriminatorie de prelungire cu 2 luni doar a polițelor de garanții emise de City Insurance!”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.